Vlada razvlašćuje opštine i određuje ko će da eksploatiše

Vlada razvlašćuje opštine i određuje ko će da eksploatiše

Na Sedmoj redovnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske koja je počela 12. decembra, poslanici će raspravljati i o Nacrtu izmjena Zakona o geološkim istraživanjima.

U zakonu se oduzimaju nadležnosti lokalnih zajednica kada su u pitanju geološka istraživanja, pa se otvara pitanje: Šta se krije iza namjere vlasti da sve nadležnosti prebaci na Vladu?

Zakon je već izazvao određene kontroverze, a prema nacrtu, za odobravanje istraživanja mineralnih sirovina izbacuje se stav da je za odobravanje istraživanja potrebna saglasnost opština ili gradova na čijoj se teritoriji nalazi sporni prostor. Osnovni motiv izmjena je jasan, kažu u opoziciji.

„Treba biti jasan i glasan i reći otvoreno da se sve izmjene donose zbog jedne stvari, a to je zbog litijuma. Nema tu nedoumica dvojbe. Bolje da sa više aspekata i više institucija posmatrate a ne u ovom slučaju će samo ministarstvo da posmatra problem i ono ako kaže hoćemo da damo mi ćemo dati ako ne nećemo. I to je taj problem što se jednostrano posmatra problem rudarenja“, smatra Tomica Stojanović, poslanik SDS-a u NSRS.

Ukoliko zakon bude usvojen u ovom obliku više neće biti potrebno ni Mišljenje ministarstva za prostorno uređenje o uticaju na životnu sredinu, ni dokazi o riješenim imovinsko-pravnim odnosima, a drastično se povećava i količina mineralnih sirovina za istraživanje. Ipak, resorni ministar tvrdi da je ovo nacrt zakona i da će on proći kroz stručnu raspravu.

„I svakako da će u tom periodu između nacrta i prijedloga zakona biti prilike da se oslušne i javnost i da se nakon toga koncipira norma koja će biti ponuđena Narodnoj skupštini na usvajanje“, kaže ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić.

U opoziciji međutim ne vjeruju u ova uvjeravanja. Pitaju ko je pripremao ovaj zakon kad predlagač nije resorni ministar i smatraju da oduzimanje ingerencija opštinama i gradovima jeste drastična promjena sa samo jednim ciljem.

„Upravo u tom cilju centralizacije da jedan centar moći jedan čovjek o svemu odlučuje da se kod njega dolazi da se njemu daju novci a da on prodaje na taj način rudna bogatstva Republike Srpske koja su velika, ali većina građana od njih nema nikakve koristi“, poručio je poslanik Liste za pravdu i red Nebojša Vukanović.

Sporan je i izgovor za izmjene zakona da jedinice lokalne samouprave nemaju dovoljno stručnih ljudi. To predstavlja neustavan potez jer je opština, smatraju ekonomisti i u zapadnim zemljima prvi vlasnik prirodnih dobara.

„Nema slučaja da je u zapadnoj Evropi da je neko prvi vlasnih prirodnog bogatstva osim opštine. Ovo što vlast hoće to je jedna potpuna uzurpacija ustavnog prava opština. Tako da je to nerazumna tvrdnja da je sada sva pamet u Vladi a da opštine nemaju dovoljno pameti. To je čak i uvredljivo“, kaže ekonomista Aleksa Milojević.

Rudarenje litijuma u Srpskoj za sada nije moguće jer ne postoji pravni okvir, zato u opoziciji strahuju da se ide upravo ka toj mogućnosti, koja je izrazito štetna po životnu sredinu.

(BN)

CATEGORIES
Share This