Visoke cijene bijelog luka: Glavice sitne, a skupe

Visoke cijene bijelog luka: Glavice sitne, a skupe

Manjak bijelog luka na svjetskom tržištu povećava njegovu cijenu. Situacija nije ništa bolja ni u evropskim zemljama, izvještava FreshPlaza.

U Španiji i Francuskoj su vremenske neprilike uzele danak u vidu problematičnog kvaliteta, manjih prinosa i visokih cijena, ali sa konkurencijom iz Kine, Italija se okrenula uvozu iz Južne Amerike.

Evropski kupci se uglavnom oslanjaju na kineske izvoznike. Za kilogram njihovog luka je potrebno izdvojiti tri evra, a cijena rinfuzne robe je samo malo niža, piše Agroklub.

Na rast cijene dodatno djeluju logistički problemi, odnosno opasnost koja vreba na plovidbama kroz Crveno more i napade pobunjenika iz Jemena. Brodske kompanije sve više prekidaju transport.

Niži prinosi i slabiji kvalitet

Berba je pri kaju u Francuskoj i Španiji. Vremenske neprilike i pojava bolesti dovela je do smanjenja prinosa i kvaliteta. Na francuskom tržištu ponuda je manja zbog lošeg prinosa i nedostatka kineskog luka uzrokovan logističkim problemima u brodskom prevozu kroz Crveno more.

Pad proizvodnje od 30 do 40 odsto zabilježen je u Španiji kao posljedica smanjenja površina i prinosa, ali i lošijeg kvaliteta. Glavice su ostale sitne.

I Poljska je u potrazi za bijelim lukom, jer njena proizvodnja nije u stanju da zadovolji potrebe domaćeg tržišta. Uvozne kompanije su se okrenule Kini i Južnoj Americi iz koje pošiljke u Evropu stižu sredinom januara 2024. godine.

Italija kupuje bijeli luk iz Argentine i Čilea. Zemlje poput Egipta i Turske pokazuju sve veći interes za prodaju bijelog luka, jer su troškovi njegovog uzgoja u tim zemljama znatno niži nego u Italiji, Španiji ili Francuskoj.

U Sjevernoj Americi predviđaju pad cijena, jer očekuju luk iz Kalifornije, Argentine i Perua. Visoke cijene bi mogle usporiti potražnju nakon Nove godine, tako da neće biti iznenađujuće da dođe do sniženja u januaru.

(Agroklub)

CATEGORIES
Share This