Uvoznički lobi doveo poljoprivrednike na rub propasti

Uvoznički lobi doveo poljoprivrednike na rub propasti

Uvoz u BiH veći je čak tri puta od izvoza. Uvoznički lobi doveo je domaće poljoprivrednike na rub propasti. Još se čeka odgovor nadležnih, a čekaju i brojni semberski svinjogojci na odštetu za eutanazirane svinje. Potrebno je hitno preduzeti mjere za spas poljoprivrede, poručeno je u Izazovima BN tv.

Na području Semberije eutanazirano je 42.000 svinja.

Dug je spisak proizvođača koji čekaju na odšetu, među njima je Ilija Kačarević iz Dvorova kod Bijeljine.

“Ministar Savo Minić je rekao da će ići po spisku i kontinuitetu, međutim, taj kontinuitet se mnogo rastegao. Ja ne znam šta je tu razlog? 10.000.000 KM za jednu Republiku Srpsku ne bi trebao da bude problem. Ako Republika Srpska nema tih 10 miliona maraka, to je još veća bruka i sramota da ne može da isplati seljake, a po izjavi ministra finansija Zore Vidović u kojoj kaže da smo finansijski stabilni, ne vidim u čemu je problem?

Do sada je isplaćeno 2 miliona 900 hiljada maraka, kaže Kačarević, dok druga dva miliona maraka kako navodi, uopšte nisu došla u Semberiju.

– Šteta mora biti nadoknađena odmah, ističe ekonomista Zoran Pavlović.

“Kako će bilo koji proizvođač obnoviti proizvodnju, ako nema  sredstva da to uradi? Ministarstvo poljoprivrede je moralo definisati sa proizvođačima šta je to potrebno nabaviti pa ako nemaju novac da nabave svinje koje će poslužiti za tov i redistribuirati ih umjesto novca.”

Mnogo je načina da se pomogne domaćim proizvođačima, ali nadležni su dozvolili da uvoznički lobi guši domaću proizvodnju. Tako nam sa Zapada stiže meso sumnjivog kvaliteta.

Ilija Kačarević, poljoprivrednik iz Dvorova kod Bijeljine rekao je: “Dovoljno je da veterinar iz okoline Minhena kaže ovdje nije bilo Afričke kuge svinja i ta roba ide u prodaju. Oni, ako su imali tu kugu, to su stavili u hladnjaču i pitao sam ministra gdje su ti grobovi silni u Njemačkoj? Nema ih. Mi smo njihovi grobovi. Mi treba da pojedemo to njihovo smeće, a naše prerađevine, koje su 100 % sigurne, one mogu da idu u izvoz.”

Jedina korist za državu od uvoza je PDV, a domaći proizvod je koristan za sve u lancu od proizvoiđača do potrošača.

Prehrambena industrija “Sava Semberija” u Bijeljini otkupljuje povrće proizvedeno na domaćim njivama.

“Mi između 85-90% ukupne proizvodnje izvozimo, naplatimo to, platimo našim domaćim proizvođačima i krajnja potrošnja je na području Republike Srpske.”, izjavio je Stevo Filipović, direktor PI “Sava Semberija” Bijeljina.

Ekonomista Zoran Pavlović, podvlači da se Vlada ponaša strateški neodgovorno. “Ono što treba sačuvati i razvijati je domaća proizvodnja prije svega.”, ističe Pavlović

Postoje 24 mjere zaštite domaće proizvodnje na granici, krajnje je vrijeme da nivo BiH preduzme neke od njih i domaću proizvodnju stavi kao prioritet, zaključili su sagovornici u emisiji Izazovi BN televizije.

(BN) Foto: BN

CATEGORIES
Share This