Ukrajinski BDP pao za 29.1 odsto u 2022. godini

Ukrajinski BDP pao za 29.1 odsto u 2022. godini

 – Bruto domaći proizvod Ukrajine pao je za 29.1 odsto u 2022. godini u odnosu na prethodnu zbog ruske specijalne vojne operacije koja je razorila zemlju, saopštio je ukrajinski državni statistički odbor.

Zemlja koja pruža otpor uz pomoć zapadne vojne i finansijske pomoći pretrpela je razaranje čitavih dijelova njene privrede. Najteže pogođen je sektor građevine, sa padom od 67.6 odsto prošle godine.

Ipak, iako se neprijateljstva nastavljaju i iako je 20 odsto ukrajinske teritorije okupirano, Međunaordni monetarni fond (MMF), jedan od ključnih finansijera Kijeva, računa na djelimičan i postepeni ekonomski oporavak ove godine, prenosi “Beta”.

MMF procjenjuje da bi, zavisno od scenarija, ukrajinska privreda mogla da se kreće između recesije od tri odsto i rasta od jedan odsto u 2023. godini, u odnosu na prošlogodišnju nisku bazu. Ta institucija predviđa ubrzanje privrednog rasta u 2024. godini na 3.2 odsto, a zatim na šest odsto u 2025. godini.

Fond je upravo odobrio 15.6 milijardi dolara pomoći Ukrajini u okviru velikog plana međunarodne podrške vrijednog ukupno 115 milijardi dolara.

Ukrajina je bila jedna od najsiromašnijih zemalja Evrope i prije sukoba s Rusijom.

Njen BDP je u 2021. godini bilježio rast od 3.4 odsto, prenosi “Biznis.rs”.

Nezavisne novine

CATEGORIES
Share This