U prvom kvartalu najveći suficit sa Crnom Gorom

U prvom kvartalu najveći suficit sa Crnom Gorom

– U spoljnotrgovinskoj razmjeni sa zemljama Cefte, BiH je u prvom kvartalu ostvarila deficit od oko 204,92 miliona KM, ali je suficit ostvaren sa Crnom Gorom, Albanijom i Moldavijom.

Najveći suficit ostvaren je sa Crnom Gorom i to u vrijednosti od oko 108,7 miliona KM, što je 442 odsto pokrivenost uvoza izvozom, rečeno je Srni iz Spoljnotrgovinske komore BiH.

Iz Komore pojašnjavaju da je ovakvoj razmjeni sa Crnom Gorom doprinio izvoz mineralnih goriva, proizvoda elektro i metalske industrije, te izvoz mlijeka i proizvoda od mlijeka.

BiH je na područje Cefte u prvom kvartalu izvezla robu u vrijednosti od oko 815 miliona KM, što je manje za četiri odsto u odnosu na prethodnu godinu, dok je uvoz iznosio oko 1,02 milijarde KM i manji je za skoro jedan odsto.

Iz Komore objašnjavaju da je smanjenje izvoza i uvoza posljedica smanjenog obima trgovine sa Srbijom, najznačajnijeg partnera od zemalja Cefte.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore, u Srbiju je lani izvezena roba u vrijednosti od oko 549 miliona KM, što je manje za oko 79 miliona KM ili 12,5 odsto, dok je uvoz iznosio oko 921 milion KM i manji je za oko četiri miliona km ili 0,44 odsto.

BiH je u Srbiju najviše izvozila električnu energiju u vrijednosti od oko 94,25 miliona KM, koks i polukoks od kamenog uglja 72,46 miliona KM, mrki ugalj 52,71 miliona KM, toplo valjanu žicu od željeza 38,33 miliona KM, te šipke od željeza 33,59 miliona KM.

Najviše vrijednosti uvezenih proizvoda iz Srbije su naftna ulja i ulja dobijena iz bitumenskih minerala 48,60 miliona KM, kukuruz 34,43 miliona KM, električna energija 25,05 miliona KM, hljeb, peciva, kolači 23,66 miliona KM, te toplo valjani pljosnati prizvodi od željeza.   Srna

CATEGORIES
Share This