Sezonsko voće postalo luksuz: Paprene cijene trešanja, za kilogram morate izdvojiti čak 12 KM

Sezonsko voće postalo luksuz: Paprene cijene trešanja, za kilogram morate izdvojiti čak 12 KM

Dolaskom proljeća mnogi se raduju i prvim plodovima sezonskog voća, a među omiljenim su svakako i trešnje.

Međutim, građane je ovog proljeća na tezgama dočekala izrazito visoka cijena trešanja.

Ekonomska situacija u BiH nije na zavidnom nivou, a česta poskupljena dodatno opterećuju kućne budžete. Svaka pa i najmanja poskupljenja udar su na džepove građana, koji već odavno jedva “sastavljaju kraj s krajem”.

Iz godine u godinu primjetan je rast cijena namirnica, pa tako i voća, a ovog proljeća cijena trešanja je dostigla svoj maksimum. Naime, za kilogram ovog sezonskog voća na sarajevskoj tržnici Markale građani moraju izdvojiti 12 KM.

Poređenja radi, u Sarajevu je prošle godine cijena trešanja iznosila od 8 do 10 KM.

Prodavači ističu da je cijena visoka zbog toga što je riječ o prvim plodovima odnosno da još uvijek nije njihova puna sezona kada će cijene biti nešto niže.

Dok je cijena trešanja u glavnom gradu BiH izrazito visoka, u Hercegovini je situacija nešto drukčija. Prve trešnje krajem aprila na hercegovačkim tržnicama koštale su osam KM za kilogram, da bi im cijena početkom maja iznosila od pet do sedam KM za kilogram, piše Klix

Treba istaknuti da je ova cijena takođe viša od prošlogodišnje, koja je na početku sezone iznosila pet KM.

Porast cijena trešanja zabilježen je i u komšiluku. Naime, cijena prvih ovogodišnjih trešanja u Hrvatskoj, tačnije na splitskoj tržnici, dostigla je čak 12 evra.

CATEGORIES
Share This