Saudijci će graditi solarnu elektranu u Bijeljini

Saudijci će graditi solarnu elektranu u Bijeljini

– Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković potpisao je danas u Banjaluci memorandum sa „Masko grupacijom“ /MASCO group/ iz Saudijske Arabije za projekat solarne elektrane od 60 megavata u Bijeljini na zemljištu koja je vlasništvo Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske.

„Ovo je jedna od početnih koraka saradnje Republike Srpske i ove grupacije. Da krenemo u značajno veće projekte vezano za putnu infrastrukturu i neke projekte kao što je korištenje vodonika kao pogonskog sredstva za rad teške mehanizacije“, rekao je Višković nakon potpisivanja memoranduma kojem je prisustvovao i ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić.

Višković je naveo da „Masko grupacija“ u Saudijskoj Arabiji već realizuje veliko postrojenje za izdvajanje vodonika iz nafte i vode.

„Razgovarali smo sa našim prijateljima i ponudili se da Republika Srpska u nekom budućem periodu bude destinacija za snabdijevanje evropskog tržišta sa vodonikom iz Saudijske Arabije“, rekao je Višković.

On je naveo da je bitno pratiti razvoj novih tehnologija, te istakao da je vodonik gorivo budućnosti.

„Bio bih presrećan da Republika Srpska uhvati korak sa jednom ovako naprednom kompanijom i tehnologijom“, naveo je Višković.

Premijer Srpske rekao je da je sa predstavnicima „Masko grupacije“ razgovarao i o projektima koji se odnose na koridor „Pet ce“ i obilaznicu oko Banjaluke, te o temi rekonstrukcije nisko-naponske mreže u Republici Srpskoj u vezi sa distributivnim preduzećima.

„Кompanija `Masko` putem svojih fondova, putem Eksim banke Saudijske Arabije, može da u ovom momentu ponudi najpovoljnija finansijska sredstva u odnosu na bilo koju finanskijsku instituciju u Evropi i svijetu. Oni su u dobrim odnosima i sa Saudijskim razvojnim fondom. Znate da je Vlada Republike Srpske uspostvila saradnju sa tim fondom“, rekao je Višković.

On je istakao da je „Masko grupacija“ izabrala Republiku Srpsku kao destinaciju za ulaganje zbog povoljnog poslovnog ambijenta Republike.

„Napravili smo takav ambijent koji se daleko prepoznaje. Ljudi prepoznaju da je ovde stimulativna poreska politika“, rekao je Višković.

On je istakao da će Vlada Srpske maksimalno skratiti procedure kako bi se što prije došlo do građevinske dozvole za elektranu, a kako bi projekat što prije bio na mreži.

Ovlašteni predstavnik „Masko grupacije“ Rade Đorđević rekao je da očekuje da bi elektrana mogla biti izgrađena i na mreži za oko tri godine.

„Vrijednost, za snagu od 60 megavata, računamo da će biti oko 70 miliona evra“, precizirao je Đorđević.

On je istakao da je Republika Srpska apsolutno otvorena za strana ulaganja, te dodao da je poreska politika, ali i kompletna zakonska regulativa izuzetno povoljna za investitore.

„Na drugim mjestima je zakonska regulativa daleko komplikovanija. Ako hoćete da napravite solarnu elektranu u Njemačkoj treba vam sigurno pet godina da prođete proceduru procjene uticaja na životnu sredinu“, rekao je Đorđević.

On je dodao da njegova kompanija planira da proširi projekat kako bi u budućnosti elektrana podržavala i skladišćenje električne energije.

„Moćemo da učestvujemo u balansiranju energetkog sistema Republike Srpske što je značajan doprinos stabilnosti. U tečničkom smislu to apsolutno unapređuje energetski sistem Srpske“, poručio je Đorđević.

(Srna) Foto: Srna

CATEGORIES
Share This