Provjerili smo odakle minus na računu „Aerodroma RS“ uz rekordan broj putnika i letova

Provjerili smo odakle minus na računu „Aerodroma RS“ uz rekordan broj putnika i letova

Rekordan broj letova i putnika, ali minus na računu.

Riječ je o poslovanju javnog preduzeća “Aerodromi RS” koje je prošle godine poslovalo sa gubitkom od oko 600.000 KM.

Pitanje je kakav bi finansijski rezultat bio da ne postoji subvencija iz budžeta Republike Srpske koja je prošle godine iznosila 2,2 miliona KM.

Srpskainfo je provjerila zašto je finansijski rezultat tako loš iako se bilježe rekordni broj putnika i operacija.

Glavni razlog je definitivno taj što je avio-saobraćaj sa Aerodoroma u Mahovljanima zasnovan na letovima niskobudžetnih kompanija koje su izuzetno isplativi za putnike, ali ne i za aerodrom koji je limitiran cijenom usluga.

Drugo, vlastiti prihodi koje ostvaruje ovo javno preduzeće od prodaje roba i usluga iznosili su u prošloj godini oko 3,6 miliona KM. Istovremeno, rashodi za plate iznosili su oko 2,6 miliona KM, što pokazuje da sav novac od budžetskih subvencija ide na izmirenje plata.

U revizorskom izvještaju je navedeno koji su to vlastiti prihodi ovog javnog preduzeća, pa tako od prodaje robe iznose nešto više od 2,2 miliona KM i najvećim dijelom se odnose naprodaju goriva, te robe na malo u kiosku i bifeu i prodaju tečnosti za odleđivanje.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Prihodi od usluga su manji i od budžetske subvencije, te iznose oko 1,3 miliona KM. Odnose se na prihode od aerodromskih usluga (parking, avio parking, provizija manipulativnih površina, osvjetljenje, obavještenje, aerodromske usluge Wizz Air, korišćenje agregata i odleđivanje).

Ostali poslovni prihodi iznose oko 2,4 miliona, od čega je budžetska subvencija 2,2 miliona KM.

Šta kaže direktorka

– Preduzeće ulaže maksimalne napore na povećanju vlastitih prihoda u kapacitetima kojima raspolaže. U toku ove godine povećani su vlastiti prihodi u odnosu na prvobitno planirane za 500.000 KM, a u narednoj godini se planira dodatno povećanje od najmanje 750.000 КM jer smo uveli dodatne komercijalne sadržaje. Da bi se ostvarilo povećanje vlastitih prihoda potrebno je proširenje aerodromske zgrade, parking prostora i drugih komercijalnih sadržaja, s obzirom da smo limitirani cijenom usluga prema niskobudžetnim avio-kompanijama – kaže za Srpskainfo Natalija Trivić, direktorka “Aerodromi RS”.

Od ukupno planiranih prihoda za 2024. godinu u iznosu od 6.350.000 КM, kako kaže, vlastiti prihodi iznose 4.350.000 КM, što je za 1.100.000 КM više u odnosu na sredstva planirana za lična primanja zaposlenih.

U narednoj 2024. godini biće, kako kaže Trivićeva, ostvaren dodatni prihod početkom rada free shop-a, za koji je već zaključen ugovor o zakupu prostora. Usluga parkinga će biti proširena na još jednu površinu, a izdavaće i skladišni prostor u kargo objektu.

FOTO: VLADA RS
FOTO: VLADA RS

– Poslovanje preduzeća, takođe zavisi i od subvencije Vlade Republike Srpske, što je uobičajeno u avio saobraćaju jer i mnogo veći aerodromi u okruženju koji imaju razvijen komercijalni putnički i kargo saobraćaj imaju podršku kroz subvencije viših nivoa vlasti, lokalnih zajednica i turističkih organizacija – tvrdi ona.

U planu proširenje zgrade

U narednom periodu, po njenim riječima, preduzeće planira razvoj saobraćaja uz iznalaženje načina obezbjeđenja finansijskih sredstava za kapitalna ulaganja, prvenstveno proširenje aerodromske zgrade što je preduslov za dalji razvoj preduzeća kao i za sanaciju poletno-sletne staza.

U javnosti su objavljeni pojedini dijelovi analize koju su uradili stručnjaci beogradskog aerodoroma „Nikola Tesla“, a koji navodno sugerišu prebacivanje fokusa sa niskobudžetnih na visokobudžetne avio-kompanije, od kojih će imati koristi.

Trivićeva kaže da preduzeće nije zvanično upoznato niti je dobilo analizu.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Za konsolidovanje poslovanja i ozbiljniji razvoj neophodno je da se ovom preduzeću, koje je jedino u Republici Srpskoj koje se bavi avio-saobraćajem pristupi kao strateškom preduzeću koje treba razvijati u cilju razvoja kompletne privrede Republike Srpske. Treba imati u vidu činjenicu da je ovo preduzeće uspjelo da ostvari istorijski razvoj od pola miliona prevezenih putnika godišnje, u konkurentnom okruženju razvijenih aerodroma sa tradicijom i finansijskom podrškom svih nivoa vlasti kroz subvenciju avio prevoza i koje mogu da dovedu visokobudžetne kompanije, što je za nas teško ostvarivo – tvrdi ona.

LINIJE I PUTNICI

U narednoj godini je planiran nastavak saradnje sa svim postojećim avio-kompanijama sa povećanjem broja linija. Кompanija “Ryanair” će na proljeće uvesti novu liniju za Baden Baden tako će u novoj sezoni, sa avio kompanijama “Ryanair”, “Wizzair” i “AirSerbia”, sa Međunarodnog aerodroma Banjaluka saobraćati redovne linije ka Briselu, Geteborgu, Memingenu, Stokholmu, Beču, Baden Badenu, Bazelu, Dortmundu i Beogradu. Čarter letovi se nastavljaju sa postojećim kompanijama i u ljetnoj sezoni 2024. godine prema Egiptu, Turskoj, Tunisu, Grčkoj uz uvođenje novih transfera prema Španiji – Barselona i svim grčkim ostrvima. Za 2024. godinu planirano je ukupno 4.948 letova, što je za 11,69 odsto više u odnosu na procjenu ostvarenja za 2023. godinu, te je planirano povećanje broja prevezenih putnika za 10,10 odsto,  ukupno 506.000 prevezenih punika.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This