Proizvođače muči rana vegetacija, malo turista i veliki uvoznici: Cijene voća i povrća na jugu Hercegovine ZNATNO NIŽE nego prošle godine, ali kako ide prodaja

Proizvođače muči rana vegetacija, malo turista i veliki uvoznici: Cijene voća i povrća na jugu Hercegovine ZNATNO NIŽE nego prošle godine, ali kako ide prodaja

Nejasno je zašto u prilozima o rastu troškova života za ilustraciju služe slike sa zelenih tržnica u BiH, kad to obično nije u skladu sa stvarnim stanjem. Zbrajajući trenutne cijene povrća i voća na veletržnici u Tasovčićima pokraj Čapljine, vrijedi suprotno.

Cijene povrća i voća znatno su niže u odnosu na protekle tri godine, posebno 2023. Naprimjer, paradajz je 2 do 3 marke za kilogram. Prošlog jula koštale su od 1,5 do 3 KM. Slično vrijedi i za krompir koji se trenutno prodaje za 0,40 0,60 KM,a lani su u ovo doba koštali 1,2 do 1,7 KM. Kupus sada košta 0,40 do 0,60 KM, prošle godine je bio od 1 do 1,30, dok je sada cijena krastavaca od 0,50 do 0,80 KM, a prošle godine su bili od 1 do 1,3 marke.

Za južnohercegovačke proizvođače bolan je nagli pad cijene lubenice koja se u samo pet dana prepolovila, trenutno je od 0,50 do 0,70, a početkom jula prošle godine bila je od i i do 1,10 maraka, Cijene jagoda, bresaka i nektarina približne su prošlogodišnjim.

PROČITAJTE JOŠ

Od polečetka je krenulo naopako, salata se nije mogla prodati pa sam je bio prisiljen zaorati, krastavci su kratko išli dobro, onda je došla kriza. Sad salata ide po cijeni pokrivanja troškova, a krastavac – ne pitajte. Što je razlog? Mislim, prije svega, rana godina, rana vegetacija. Povrće je došlo prije vremena, nema kupaca, turista je slabo, izvoz stao, a u Bosni nemate kome prodati, veliki uvoznici navalili su s uvoznom robom, manje kvalitetnom – priča proizvođač Ante Markota iz Čeljeva.

Grgo Matić iz Višića rekao je kako je albanska roba preplavila tržište paradajza, ne samo BiH nego i Sjeverne Makedonije i Srbije, piše Večernji list.

CATEGORIES
Share This