Paprene cijene: Za ručak može samo kupus…

Paprene cijene: Za ručak može samo kupus…

U uređenom i razvijenom društvu za cijene osnovnih životnih namirnica građani ne bi trebalo da brinu. Kod nas nije tako, jer su cijene tokom posljednje dvije godine konstantno rasle. Neke namirnice poskupile su i do 36%. Građani poskupljenja na svojim novčanicima i te kako osjete.

Iako iz zvaničnih institucija dolaze informacije da inflacija slabi, građani to ne osjete puno na svojim novčanicima, jer se slabljenje inflacije još nije odrazilo na prehrambene proizvode. Pad cijena ne očekuju ni u budućnosti.

Tiha poskupljenja tokom dvije godine dovela su do drastičnih razlika u cijenama od decembra 2021. do decembra 2023. godine. Četiri namirnice koje su najviše poskupile su: svinjetina, mlijeko, jaja i so za oko 35%, pileći file 29%, šećer 28%, riža 27,7%, maslac 24%, dok je pšenično brašno poskupilo za 16%.

„Vidljivo je da slobodno formiranje cijena govori da cijene mogu rasti svakodnevno i drastično. Koliko god inspekcijski organi kontrolisali marže na osnovne životne namirnice, na njima možda nema zloupotrebe dok sve ostalo poskupljuje nerealno.“

Ekonomisti kažu da je pad inflacije donio neke pozitivne pomake u prošloj godini. U ovoj godini možemo očekivati novi rast cijena, jedan od razloga je povećanja minimalne plate u Republici Srpskoj.

„Te dobre pojave iz prošle godine će se sad odraziti na porast inflacije. Vidjeli smo da je cijena goriva povećana, jer kad nastane neki problem u političkom ili teritorijalnom smislu, berza reaguje“, kaže Zoran Pavlović, ekonomista.

Dvije namirnice su pojeftinile, a to je kupus i jestivo ulje. Ako je suditi po namirnicama koje su pojeftinile danas je najisplativije
za ručak pripremiti kupus, na bilo koji način. Dinstani ili kuvani.

(BN) Foto: Ilustracija

CATEGORIES
Share This