Padaju cijene goriva, ali ne i cijene namirnica

Padaju cijene goriva, ali ne i cijene namirnica

BiH se u posljednje vrijeme može pohvaliti najnižim cijenama goriva u regionu. Cijena dizela spuštala se i do 2,41 KM na pojedinim pumpama. Ipak, jeftinije gorivo na bh. pumpama, nije uticalo na promjenu cijena osnovnih životnih namirinica. Istražili smo zašto?

U proteklim danima zabilježen je trend opadanja cijena goriva u BiH, ali dok se to dešava potrošači se pitaju zašto onda cijene prehrambenih proizvoda i namirnica potrebnih za život ostaju nepromjenjene?

Predsjednik Udruženja potrošača “Zvono” iz Bijeljine Jovan Vasilić objašnjava da su ovo kratkoročne promjene koje se dešavaju na tržištu nafte.
“Oni koji se bave prometom nafte i naftnih derivata po zakonu dužni su da prate te promjene cijena dok ostali proizvođači to ne mogu da rade, jer bi faktički svaki dan trebalo samo da prave nove kalkulacije.”

Gorivo je samo jedan od elemenata koji utiču na cijene, tu su i nedostatak radne snage, nedostatak domaćih proizvoda, električna energija, a diktira ih i tražnja.

Ekonomista Milenko Stanić kaže da bi domaća proizvodnja morala značajno da se poveća.

“Da manje zavisimo o uvozu proizvoda hrane, samim tim bi domaće ekonomske politike mogle značajnije da kreiraju i utiču na niži nivo cijena hrane.”, navodi Stanić.

Do nižih cijena na tržištu hrane, moglo bi se doći ograničavanjem marži na osnovne namirnice, za šta se zalažu udruženja potrošača, ali još nije definisana gornja granica do koje cijene mogu da rastu.

Snežana Šešlija iz Udruženja za zaštitu potrošača “Toper” iz Doboja podvlači da bi neke osnovne namirnice kao što su ulje, brašno, šećer i mlijeko trebale da budu pod strogom kontrolom.

Međutim, problem je u nekontrolisanom rastu cijena dodaje Vasilić. “Kod nas nema političke volje jer svaki rast cijena puni budžet i to se enormno budžet puni u odnosu na sve ostalo iako se proizvodnja ne povećava, ali budžet se puni samo zbog rasta cijena.”

Ekonomista Igor Gavran, konstatuje da u BiH ne postoji nikakva regulativa niti aktivne mjere vlasti kojima bi se djelovalo na cijene. “U smislu da se na neki način prinude oni čiji su troškovi pali da te manje troškove prenesu i na cijene odnosno da se samim tim smanjuju troškovi života.”, kaže Gavran.

Istovremeno, podsjeća na propale pokušaje ukidanja akciza na gorivo u BiH.

S obzirom na trenutnu situaciju na tržištu, ako se pad cijena goriva nastavi, potrošači najavljuju da će tražiti usklađivanje sa koštanjem ostalih životnih namirnica.

(BN) Foto: Ilustracija

CATEGORIES
Share This