Voćari zadovoljni, rodila šljiva, a dobra i cijena

Voćari zadovoljni, rodila šljiva, a dobra i cijena

U podmajevičkom kraju uveliko je počela berba ranih sorti šljiva. Otkupna cijena, kao i prethodnih godina, iznosi od 1,30 do 1,50 maraka po kilogramu.

Voćari zadovoljni, jer kada dobro rodi, može dobro i da se zaradi.

ŠLjIVICI POMODRILI OD RODA

Zima bez jakih mrazeva i toplo proljeće, uticalo je ove godine na rani razvoj šljive, te su na padinama Majevice šljivici pomodrili od roda…

DOBAR PRINOS I JOŠ BOLjI KVALITET

Tamo gdje nije bilo leda, primjetan je dobar prinos plave kraljice, te su domaćini i više nego sigurni u njen kvalitet…

“Otkupna cijena rane čačanke išla je od 1,30 do 1,50 maraka po kilogramu, što je prihvatljiva cijena, a sad ostaje da vidimo kakva će biti cijena čačanske ljepotice, jer otkupne stanice još nisu izašle sa cijenom. Rana šljiva je rano počela da zri, pa su voćari požurili sa berbom, te da predaju u hladnjače”, kaže Slaviša Jović, voćar iz Tutnjevca.

KVALITET OTVARA VRATA STRANOG TRŽIŠTA

Majevička šljiva prisutna je na tržištu od Evrope do Rusije, jer je njen izvoz uvijek bio siguran potez za domaće voćare, ali za višegodišnji problem sa fitosanitarnom kontrolom na hrvatskoj granici, riješenje jedino  vide u kvalitetnom tretiranju voćnjaka.

“Jako je bitno da voćari trebaju voditi računa o svim tim preparatima koje koriste za zaštitu voća, jer su pooštreni standardi EU kada je riječ o uvozu prehrambene robe. Na taj način, sprečiće se zadržavanje robe na granici, te voće neće propadati”, tvrdi Jović.

LED JEDINA OPASNOST DOBROM PRINOSU

Na kvalitet šljive voćari mogu uticati, ali su im za gradonosne oblake takoreći vezane ruke… Sav trud i znoj za par minuta može pasti u vodu, te da rod bude skoro pa i uništen, kao što je slučaj sa voćnjakom Sime Gligorevića iz Tutnjevca.

“Evo možete i vidjeti ovdje štetu od leda, koja je skoro pa stopostotna. Neki manji dio roda će ostati, jer smo ga pokušali zaliječiti adekvatnim preparatima. Takođe, neki dio je opao na zemlju, što će da istrune, a ovaj dio na grani odlazi najvjerovatnije u neku destileriju na obradu”, objašnjava Gligorević, voćar iz Tutnjevca.

SVE TEŽE DO SEZONACA I VEĆIH ULAGANjA

Sve je teže zaštiti voćnjake, kažu mještani Tutnjevca, ali poslednjih godina nije lako naći ni sezonske radnike, niti obezbjediti dovoljno novca za ulaganje, jer su cijene repromaterijala udvostručene, a otkupna cijena ostala nepromijenjena.

(BN) Foto: BN

CATEGORIES
Share This