Očekuje se rast potražnje preduzeća za kreditima

Očekuje se rast potražnje preduzeća za kreditima

Banke u Bosni i Hercegovini imaju blago pesimističan pogled na potražnju stanovništva za kreditima u četvrtom kvartalu 2023. godine, dok istovremeno vjeruju da će doći do povećanja potražnje za kreditima preduzeća, pokazuje najnovija anketa Centralne banke Bosne i Hercegovine.

Anketa je pokazala da je potražnja preduzeća za kreditima nastavila da raste i u trećem kvartalu 2023. godine. Prema izvještajima banaka, potražnja za dugoročnim kreditima veća je od potražnje za kratkoročnim kreditima.

Takođe, pokazalo se da je došlo do neznatnog pooštravanja standarda za potrošačke i nenamjenske kredite, dok su standardi za odobravanje stambenih kredita ostali nepromijenjeni

U trećem kvartalu 2023. godine, banke su izvjestile o rasto potražnje stanovništva za stambenim i  potrošačkim i nenamjenskim kreditima.

Glavni faktori koji su uticali na povećanje potražnje za kreditima vezani su za povećanu nabavku trajnih potrošačkih dobara, kupovinu nekretnina i drugi izvori finansiranja stanovništva, dok je štednja stanovništva imala negativan uticaj na potražnju stanovništva.

Na osnovu pitanja o očekivanjima, banke predviđaju da će doći do pooštravanja standarda za kredite stanovništvu u četvrtom kvartalu 2023. godine.  Takođe,  imaju blago pesimističan pogled na potražnju stanovništva za kreditima u četvrtom kvartalu 2023. godine, pa se očekuje smanjenje potražnje za potrošačke i nenamjenske, kao i za stambene kredite.

Kada je riječ  o kreditima preduzećima očekuje se da će standardi za odobravanje kratkoročnih i dugoročnih kredita ostati nepromijenjeni. Istovremeno, banke očekuju da će doći do povećanja potražnje preduzeća za kratkoročnim, kao i za dugoročnim kreditima i/ili kreditnim linijama u četvrtom kvartalu 2023. godine.

(Indikator) Foto: BN

CATEGORIES
Share This