Njemačka u totalnom rasulu: Kompanije bježe iz zemlje

Njemačka u totalnom rasulu: Kompanije bježe iz zemlje

Svaka četvrta njemačka kompanija planira da preseli proizvodnju u druge zemlje zbog energetske krize.

S jedne strane, problem su visoke cijene energije, s druge, slabljenje privrede i poremećaj lanca snabdjevanja.

Ovo je, u razgovoru za list „Velt am zontag“ upozorila Tanja Goner, izvršna direktorka Federacije njemačke industrije, konstatujući da je „njemački poslovni model pod ogromnim pritiskom“. Po riječima Volfganga Grosa Entrupa, izvršnog direktora njemačkog Udruženja hemijske industrije, ova branša je posebno pogođena, budući da troši izuzetno mnogo energije.

„Brutalne cijene energenata nas „nokautiraju“. Ako pod hitno ne bude funkcionalnog zauzdavanja cijena, to će značiti da vlada kancelara Olafa Šolca namjerno prihvata deindustrijalizaciju. Propast hemijske industrije, odveo bi na istu stranputicu i druge industrijske grane, što bi moglo da znači kraj Njemačke kao poslovne lokacije“, rekao je Grose Entrup.

Najjača ekonomija u EU se zapetljala pa je, ma koliko to nevjerovatno zvučalo, sve teže naći granu privrede u kojoj nema poteškoća.

„Njemačka puca skoro po svim šavovima“, pišu tamošnji mediji.

Slabih tačaka je bezbroj, počev od nestašice lijekova, naročito za djecu. Nema ni preparata za snižavanje temperature. Tek polovina vozova na njemačkim dugim prugama stiže na vrijeme, pa je ova godina za Bundesban najgora u istoriji.

Kadrovi fale, posebno u zdravstvu i obrazovanju. U urgentnom centru na pregled se čeka i po 40 sati, pa, kako svjedoče ljekari, „kad stignemo do sobe, konstatujemo da ljudi leže mrtvi iako nisu morali da umru“. Samo na punktovima intenzivne njege nedostaje 50.000 radnika. U školama širom države fali 40.000 nastavnika, a u vrtićima čak 100.000 vaspitačica.

Njemce posebno zabrinjava činjenica da Bundesver maltene svakodnevno bileži ispadanje iz sistema nekog od ključnih elemenata naoružanja uslijed „neidentifikovane greške“. General-major Rupreht fon Batler kaže da od 18 tenkova „puma“ ne funkcioniše nijedan. Bundesver je, pre dvije decenije, poručio 350 komada ovih tenkova po cijeni od 7,6 miliona evra. Cijena jedne „pume“ dogurala je do 17 miliona, a eksperti ističu da je kod ovog tenka „pouzdana jedino greška“. Traljava nabavka naoružanja postala je praksa, pa Bundesver muku muči i sa haubicama, jurišnim puškama, helikopterima, podmornicama.

Ministri, nedorasli problemima, hvataju se za glavu, a građani sve više žale za uređenom domovinom iz ere kancelarke Angele Merkel.

Kaska i tehnološki napredak

Ni tehnološki napredak ne ide željenim tokom. Njemačka je, kad je u pitanju digitalizacija javne uprave, na 21. od 35. mjesta koje zauzimaju članice EU i zemlje-kandidati. Savezna agencija za mreže upozorila je da bi električni automobili mogli da preopterete strujnu mrežu. U novu godinu Njemci ulaze sa obećanjem da će se recesija ublažiti, ali za to nema konkretnih garancija.

Novosti

CATEGORIES
Share This