Nijemci izračunali gdje im je NAJJEFTINIJI GODIŠNJI ODMOR: Hrvatska skuplja zemlja za turiste i od Turske, Grčke, Portugala i Španije

Nijemci izračunali gdje im je NAJJEFTINIJI GODIŠNJI ODMOR: Hrvatska skuplja zemlja za turiste i od Turske, Grčke, Portugala i Španije

Nijemci najčešće ljetuju u Njemačkoj, iako je godišnji odmor u inostranstvu za njih u pravilu jeftiniji. I to osjetno jeftiniji.

Bez obzira radi li se o omiljenim južnoevropskim destinacijama Italiji, Grčkoj, Turskoj ili Hrvatskoj, u tim zemljama njemački turisti za posjetu restoranima ili noćenja u hotelu moraju platiti manje novca, a ponegdje i puno manje nego kod kuće.

Kako je objavilo Savezna kancelarija za statistiku u Visbadenu, troškovi hotelijerskih i gastronomskih usluga u Španiji u prosjeku su 26 % manji nego u Njemačkoj. U Grčkoj za noćenja u hotelu ili obroke u restoranu, njemački turisti plaćaju 23 odsto manje, u Turskoj čak 41 % manje nego u Saveznoj Republici, piše Dojče Vele.

U Hrvatskoj moraju platiti prosječno 18 % manje za te usluge. Puno više od prosjeka za Njemačku, turisti iz te zemlje moraju platiti tokom turističkog boravka u Švajcarskoj ili na sjeveru Evrope. Hrvatska je, po navodima njemačkih statističara, skuplja zemlja za turiste od velikih južnoevropskih konkurenata Turske, Grčke, Portugala i Španije.

Što se tiče turističkih destinacija na jugu i jugoistoku Evrope, njemački statističari tvrde da su cijene najviše u Italiji. Ali i te cijene su još uvijek niže nego u Njemačkoj za 5 % u prosjeku. Najjeftinije se ljetovati može u Bugarskoj i Albaniji. U Bugarskoj noćenja u hotelu i jelo u restoranu koštaju prosječno 55 % manje nego u Njemačkoj, a u Albaniji 54 % manje.

Za Nijemce je odmor u inostranstvu skuplji nego kod kuće u Skandinaviji. U Danskoj za iste usluge moraju izdvojiti trećinu više novca, u Norveškoj 23 %, a u Švedskoj dva posto više. Uvjerljivo najskuplje je u Švajcarskoj gdje njemački turisti za jelo i noćenje plaćaju prosječno 49 % posto više nego kod kuće.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This