Nemački lanac zatvara 160 poslovnica: Čak 900 radnika će biti otpušteno 1. februara

Nemački lanac zatvara 160 poslovnica: Čak 900 radnika će biti otpušteno 1. februara

Lanac pekara Lila Bäcker u februaru zatvara sve poslovnice u četiri savezne države u Nemačkoj.

Zatvaranjem poslovnica je pogođeno 900 radnika, piše Feniks magazin.

Insolventni lanac pekara Lila Bäcker sada mora da zatvori svojih preostalih 160 poslovnica u Meklenburg-Zapadnom Pomorju, Brandenburgu, Berlinu i Šlezvig-Holštajnu. Firma je u petak u Nojbrandenburgu objavila da se isto odnosi i na logističku oblast, administraciju i proizvodnju u Pasevoku.

“Stoga će oko 900 zaposlenika morati biti otpušteno 1. februara”, rečeno je. Lila Bäcker je robna marka “Unser Heimatbäcker GmbH”. Njihove je radnike o zatvaranjima poslovnica obavestio stečajni upravnik na internetskoj konferenciji u petak ujutro, navode nemački mediji.

Finansijski problemi traju duže

Poslednji potencijalni kupac odustao je od kupovine lanca. Poslednju ovonedeljnu ponudu banke su morale da odbiju, takođe iz formalnih razloga. “Ulagači stoga više nisu spremni da snosi gubitke iz tekućeg poslovanja. No, bez takve obaveze banaka mi ne možemo i ne smemo da nastavimo poslovanje”, rekao je stečajni upravnik.

Lanac pekara već se duže vreme bori s finansijskim poteškoćama. Lila Bäcker, s oko 2.500 zaposlenih i 400 poslovnica, već je podnela zahtjev za stečaj početkom 2019. Zahvaljujući državnom jemstvu iz Šverina, posao je ponovno pokrenut u septembru 2019. s 270 poslovnica i 2.100 radnika.

Kraj za 160 poslovnica

U oktobru 2023. pekarski lanac konačno je pokrenuo stečajni postupak u samoupravi. U novembru se povukao poslednji investitor koji je preuzeo celu firmu. Stečajni postupak otvoren je 1. januara.

Stečajni upravnik hteo je da zatvori oko trećinu od oko 230 poslovnica. Trebalo je da ostane da radi oko 160 dobro posećenih poslovnica i kafića na zanimljivim lokacijama. Sada je i za njih došao kraj.

Fabrika kolača Mäkelbörger također pripada “Unser Heimatbäcker GmbH”. Za njih stečajni upravnik još traži investitore, rečeno je.

Trebalo bi da nastavi s radom u sklopu stečaja. Takođe je moguće da će konkurenti biti zainteresovani za neke od praznih poslovnica. Firma je najavila posredovanje i pomoć u očuvanju mnogih radnih mesta.

B92

CATEGORIES
Share This