Najnoviji podaci o broju radnika: Privreda najviše zapošljava, a pogledajte koliko ih je na platnom spisku države

Najnoviji podaci o broju radnika: Privreda najviše zapošljava, a pogledajte koliko ih je na platnom spisku države

Ukupan broj zaposlenih u Republici Srpskoj na dan 30. septembar 2023. godine iznosio je 290.745, što je 508 ili 0,2 odsto više nego šest mjeseci prije.

Od ukupnog broja zaposlenih, 247.367 zaposleno je u poslovnim subjektima, a 43.378 zaposlenih se odnosi na preduzetnike i zaposlene kod preduzetnika.

Najveći broj zaposlenih radi u privredi, prije svega u prerađivačkoj industriji (59.402) i u trgovini (51.416).

Treći najveći poslodavac je država koja zapošljava 26.813 službenika u javnoj upravi, dok u obrazovanju platu prima 23.684 radnika, a u djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalnog rada ima 21.753 zaposlenih.

U odnosu na septembar 2022. godine ukupan broj zaposlenih se povećao za 0,6 odsto, au odnosu na mart 2023. godine za 0,2 odsto.

Po podacima zavoda za statistiku RS, zaposleni su svi koji imaju zasnovan radni odnos na neodređeno ili određeno vrijeme sa punim ili nepunim radnim vremenom.

Podacima su obuhvaćeni zaposleni u preduzećima, zadrugama, ustanovama i drugim oblicima organizovanja poslovnih subjekata čije je sjedište u Republici Srpskoj, zaposleni u jedinicama poslovnih subjekata čije sjedište nije na području Republike Srpske, preduzetnici i zaposleni kodpreduzetnika.

Podacima nisu obuhvaćeni zaposleni: u odbrani, na porodičnim poljoprivrednim gazdinstvima, kod međunarodnih organizacija, u poslovnim jedinicama izvan Republike Srpske i u predstavništvima u inostranstvu. Dio podataka o ukupnom broju zaposlenih osoba u Republici Srpskoj dobijeni sustatističkom obradom podataka koji su preuzeti iz administrativnih izvora, Poreske uprave Republike Srpske.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This