Marže u Srpskoj otključane od ponedjeljka

Marže u Srpskoj otključane od ponedjeljka

– Uredba o određivanju marže u prometu proizvoda, kojom su u Srpskoj snižene marže na osnovne životne namirnice, te proširen obuhvat proizvoda, na snazi je do 30. juna, nakon čega, kako sada stvari stoje, neće biti produžavana, saznaju “Nezavisne novine”.

Podsjetimo, ta uredba na snazi je od 4. maja ove godine, te su marže bile ograničene, a već od ponedjeljka trgovci će moći sami da određuju koliko će zarađivati po svakom artiklu.

Međutim, kako “Nezavisne” saznaju, resorni ministar Denis Šulić planira da iduće sedmice održi sastanak sa predstavnicima trgovačkih lanaca, kako bi se dogovarali o tome šta i kako dalje kad su u pitanju cijene.

Ovom uredbom je, podsjećanja radi, marža ograničena na maksimalno šest odsto u veleprodaji, a osam odsto u maloprodaji za proizvode kao što su so za ljudsku ishranu, životinjska mast, suncokretovo ulje, margarin, pasterizovano i sterilizovano mlijeko, jogurt, brašno, hljeb itd.

Uredbom o određivanju marže ona je ograničena na maksimalno četiri odsto u veleprodaji, odnosno šest odsto u maloprodaji za hranu za dojenčad i hranu za bebe itd.

Osim toga, marža je ograničena na maksimalno 10 odsto u veleprodaji, odnosno 12 odsto u maloprodaji i za jaja M klase sva pakovanja, pavlaku sa 12 odsto mliječne masti pakovanje 400 grama, pile cijelo, pileće viršle pakovanje do 500 grama, pileći parizer pakovanje do 800 grama itd.

Uredbom je marža ograničena na maksimalno šest odsto u veleprodaji, odnosno 18 odsto u maloprodaji za sve lijekove.

Ostoja Kremenović, predsjednik Udruženja građana “Pokret potrošača Republike Srpske”, komentarišući uredbu, kaže da je svaka intervencija, s ciljem kontrolisanja cijene, korisna.

Šteta je što se taj trend ne nastavlja“, rekao je Kremenović , govoreći o uredbi.

On smatra da godinama unazad nisu dovoljno korišteni svi mehanizmi koji su na raspolaganju Vladi, naročito kad je u pitanju kontrola cijena onih proizvoda i usluga koji su od posebnog značaja za životni standard građana.

Dosta toga treba uraditi da se prvo identifikuju roba i usluge koji su od značaja za životni standard građana, a onda i posvetiti najveću pažnju cijenama te robe i usluga“, rekao je Kremenović.

Dodao je da vrlo značajna ovlaštenja stoje na raspolaganju i jedinicama lokalne samouprave, odnosno opštinama i gradovima, kada su u pitanju usluge kao što je, primjera radi, vodosnabdijevanje.

Ima dosta prostora i kada je u pitanju BiH i njeni organi, jer niko ne brani da se interveniše u vezi sa indirektnim porezima. Niko ne brani ni da se na nivou Republike radi mnogo više na ograničenju poreskih zahtjeva. Sve su to pitanja koja neposredno utiču na maloprodajne cijene. A ne samo marža“, naveo je Kremenović i dodao da podržavaju da se kontrolišu marže trgovaca, ali nije dovoljno samo to.

S druge strane, Jovan Vasilić, predsjednik Udruženja potrošača “Zvono” Bijeljina, tvrdi da zaključavanje marži i nije imalo efekta, jer je trajalo jako kratko vrijeme.

“Ekonomisti koji su se oglašavali kazali su da se moraju donijeti dugoročnije mjere. Ovo sada je prošlo tako da i nema nekog velikog efekta. Da li da produžavaju tu uredbu ili ne? Kakav je efekat, ako to neće duže trajati”, rekao je Vasilić.

Istakao je da su cijene za potrošače previsoke.

Otišle su nebu pod oblake, pogotovo kada se u obzir uzme situacija koja se odnosi na primanja. Dakle, moraju se uraditi neke dugoročnije mjere“, poručio je Vasilić.

Nezavisne novine

CATEGORIES
Share This