Manje se radi, više zarađuje i spava duže: U ovim zemljama STANOVNICI NAJVIŠE UŽIVAJU U ŽIVOTU, a jedna država djeluje kao mjesto iz snova

Manje se radi, više zarađuje i spava duže: U ovim zemljama STANOVNICI NAJVIŠE UŽIVAJU U ŽIVOTU, a jedna država djeluje kao mjesto iz snova

Svi sanjaju o zemlji u kojoj se će raditi manje, zarađivati više i živjeti duže. Možda ovo mjesto djeluje kao zemlja iz snova, ali službena statistika kaže da postoji.

Parametri koji su uzeti u obzir u okviru istraživanja Quality of Life na Sveučilištu Oxford prilikom rangiranja zemalja uključuju prosječan broj radnih sati sedmično, dužinu godišnjeg odmora, procenat stanovnika koji imaju neosmetan san tokom noći, dužinu životnog vijeka i osjećaj sreće kod ispitanika u svakoj zemlji koja je obuhvaćena istraživanjem.

Na osnovu zadanih kriterijuma, na vrhu je Luksemburg, između ostalog, i zahvaljujući sistemu u kojem poslodavci nagrađuju zaposlene s više godišnjeg odmora što su starije životne dobi. Tako radnici stariji od 55 godina u ovoj zemlji imaju u prosjeku 36 dana plaćenog godišnjeg odmora.

Austrija i Danska, koje zauzimaju drugo i treće mjesto, radnicima daju minimalno 25 dana plaćenog odmora godišnje. U top 10 listu zemalja čiji stanovnici očigledno najviše uživaju u životu su Luksemburg, Austrija, Danska, Norveška, Finska, Švedska, Francuska, Bjelorusija, Holandija i Švajcarska.

Velika Britanija je na 17. mjestu zahvaljujući razumnom prosječnom radnom vremenu od 36 sati sedmično, relativno visokom životnom vijeku od 81,2 godine, a više od polovine ispitanika navelo je i da spavaju u prosjeku 7,5 sati tokom noći. Zanimljivo je da su se Sjedinjene Američke Države našle na 87. mjestu, između ostalog i zbog toga što radnicima uopšte nije zagarantovan plaćeni godišnji odmora, a dio populacije je nezadovoljan kvalitetom sna tijekom noći, piše Nova.rs.

CATEGORIES
Share This