ZLOUPOTREBA POLOŽAJA Potvrđena optužnica protiv direktora i 3 radnika zbog NEZAKONITOG ZAPOŠLJAVANJA

ZLOUPOTREBA POLOŽAJA Potvrđena optužnica protiv direktora i 3 radnika zbog NEZAKONITOG ZAPOŠLJAVANJA

Opštinski sud u Bihaću potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona protiv direktora JU „Stanouprava“ Bihać Damira Demirovića (45) i zaposlenih Azre Ćemalović (33), Arijane Delić (49) i Edija Dupanovića (59) zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona osnovano tereti ih da su u 2022. godini sprovodeći konkursnu proceduru za radno mjesto u JU „Stanouprava“ Bihać omogućili učestvovanje u proceduri, te u konačnici i zaključivanje ugovora o radu na neodređeno vrijeme osobi koja nije ispunjavala uslove u pogledu stručne spreme.

Tužilaštvo je optužnicom predložilo izricanje sigurnosnih mjera, optuženom Demiroviću zabranu vršenja funkcije direktora javnih ustanova u trajanju od najmanje dvije godine, a ostalim optuženima zabranu rada u komisijama za prijem u radni odnos u JU „Stanouprava“ Bihać u trajanju od najmanje dvije godine.

Kako je navedeno u optužnici, 2. septembra 2022. godine u Bihaću, u službenim prostorijama “Stanouprave” Bihać, Azra Ćemalović je bila predsjednica Komisije za prijem u radni odnos, a Arijana Delić i Edis Dupanović članovi komisije.

-Znajući da je radniku R.Z. iz Bihaća prestao radni odnos na temelju presude Vrhovnog suda FBiH, iskoristili su svoja službena ovlaštenja, pa su prilikom otvaranja i razmatranja prijave kandidata R.Z., nesporno utvrdili da on ne ispunjava poseban uslov za obavljanje radnog mjesta u pogledu stručne spreme. To su i pismeno konstatovali u izvještaju o sprovedenom postupku izbora kandidata po javnom oglasu na neodređeno vrijeme i bili su u obavezi prijavu R.Z. odbaciti kao nepotpunu – stoji u optužnici.

Kasnije su prijavu kandidata R.Z. ocijenili kao potpunu, urednu i blagovremenu i potom uputili potpisan pisani prijedlog rang-liste direktoru Damiru Demiroviću, na kojoj je R.Z. bio jedini kandidat.

Na taj način su omogućili direktoru da sa R.Z. zaključi ugovor o radu na neodređeno vrijeme na radnom mjestu za koje nije ispunjavao posebne uslove u pogledu stručne spreme.

Damira Demirovića sumnjiče da je kao direktor “Stanouprave” Bihać, postupio suprotno pravilniku o radu i donio odluku o nezakonitom prijemu u radni odnos R.Z na neodređeno vrijeme, pa je 12. septembra 2022. godine sa R.Z. zaključio ugovor o radu, iako je bio svjestan da ne ispunjava poseban uslov za obavljanje predmetnog radnog mjesta u pogledu stručne spreme.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This