Magična, nedostižna hiljadarka: Kome smeta povećanje minimalca na 1.050 KM i koji su radnici najbjednije plaćeni

Magična, nedostižna hiljadarka: Kome smeta povećanje minimalca na 1.050 KM i koji su radnici najbjednije plaćeni

Kad god se spomene povećanje minimalca, poslodavci, pa i oni koji ostvaraju milionske godišnje dobiti, horski zakukaju, tvrdeći da će se privreda u Srpskoj urušiti ako najlošije plaćeni radnici dobace do plate od 500 evra.

Buru je izazvalo obećanje predsjednika Republike Milorada Dodika, da će od Nove godine minimalac u Srpskoj biti 1.050 KM. Dodikov istup je uslijedio nakon što je u Federaciji BiH zvanično potvrđeno da će u ovom entitetu minimalna plata od početka 2024. biti okruglo 1.000 KM.

Kao i ovih dana, slična se buka nadigla i prošle godine, kada je vođena kampanja za povećanje minimalca sa 650 na 700 KM.

Tada se ispostavilo da je povećanje minimalca nije, kako se obično vjeruje, najveći problem za velike fabrike, koje se bave poslovima u oblasti proizvodnje tekstila i obuće, nego male radnje, ali i neka preduzeća koja u svom sastavu imaju maloprodajne objekte, poput kioska i pekoteka.

– Iz jedne kompanije koja ima lanac kioska požalili su se da će, ukoliko minimalac bude povećan, morati zatvoriti kioske i otpustiti sve radnike, jer oni naprosto, radeći taj posao, ne mogu zaraditi više – rekao je lani za Srpskainfo Dragutin Škrebić, u to vrijeme jedan od lidera Unije udruženja poslodavaca RS.

Koliko je rad u kiosku mučan i slabo plaćen posao najbolje se vidi po tome što je većina kioska, čak i u centru Banjaluke, napuštena i zatvorena.

Neke radnice su iz kioska “pobjegle” u fabričke hale, gdje takođe zarade nisu bog zna šta, ali su bar malo veće od minimalca, a obezbijeđen je i prevoz i topli obrok.

Među najslabije plaćenima su i radnici, tačnije radnice, u kol centrima taksi udruženja.

Da bi im radna snaga bila “jeftinija”, neki od ovih poslodavaca pribjegavaju i raznim “mudrolijama”: recimo zaborave radnici isplatiti naknadu za prevoz, ili im izrekne disciplinsku kaznu i smanjenje plate.

Zanimljivo je da među onima koji se bore protiv minimalca i ljudi koji su – sami sebi poslodavci, dakle vlasnici malih radnji, poput frizerskih ili kozmetičkih salona i malih trgovina, koji zapošljavaju, eventualno, uz sebe još jednog ili dva radnika.

Ustvari, problem nisu (samo) plate nego prije svega doprinosi.

– Porezi i doprinosi su za nas male preduzetnike ogromni. Ako se stvarno minimalac tako drastično poveća, ja mogu uraditi samo dvije stvari: ili otpustiti koleginicu koja radi sa mnom u salonu, ili drastično povećati cijene usluga i rastjerati mušterije – kaže jedna vlasnica frizerskog salona u Banjaluci.

Sve je više poslodavaca koji otvoreno priznaju da dio plate radnicima isplaćuju u kovertama, kako bi eskivirali plaćanje doprinosa, i koji se zalažu za smanjenje stope doprinosa za zdravstveno i penziono osiguranje.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This