Kriza na tržištu IT sektora: Najveću šansu za posao imaju prodavci, magacioneri, vozači, komericijalisti

Kriza na tržištu IT sektora: Najveću šansu za posao imaju prodavci, magacioneri, vozači, komericijalisti

U Srbiji je, prema podacima „Infostuda“, smanjen broj oglasa za posao u 2023. godini za šest odsto u odnosu na prethodnu godinu, a najveća kriza pogodila je tržište IT sektora. Posmatrajući cjelokupno tržište rada, lani je objavljeno 71.715 oglasa za posao, a sektor IT doživio je pad u broju objavljenih pozicija za čak 50 odsto u odnosu na 2022. godinu.

Sdruge strane, primjetan je porast broja jedinstvenih kandadata za 14 odsto, gdje je posao u prethodnoj godini tražilo 278.116 ljudi. Najviše raspisanih pozicija bilo je u oblasti trgovine i prodaje, IT, mašinstva, administracije i magacina.

Kada je riječ o specifičnim radnim pozicijama, najviše mogućnosti za zaposlenje imali su prodavci, magacioneri, vozači, radnici u proizvodnji, administrativni radnici i komercijalisti.

Istraživanje je, takođe, pokazalo da je kandidatima visina plate presudan faktor prilikom odabira poslodavca, a na osnovu analize najtraženijih pozicija zaključuje se da su se nuđene zarade kretale od minimalca do nekoliko hiljada evra.

Deficit je i dalje najviše uočljiv među zanatskim i niže kvalifikovanim zanimanjima, pa je poslodavcima bilo najteže da nađu radnike za pozicije poput mesara, mehaničara, frizera, pekara, metalostrugara, stolara i vodointalatera, prenosi “Telegraf”.

CATEGORIES
Share This