Kako ministarka finansija vidi 2024. godinu „Biće izazovna, očekuje se pad inflacije, ali sve zavisi od krupnih geopolitičkih dešavanja“

Kako ministarka finansija vidi 2024. godinu „Biće izazovna, očekuje se pad inflacije, ali sve zavisi od krupnih geopolitičkih dešavanja“

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović rekla je da je 2023. godina bila vrlo teška, ali da su ostvareni impozantni rezultati, kao i da se u ovoj godini očekuje pad inflacije, ali taj proces mogu omesti krupna geopolitička dešavanja.

Ona je u intervjuu Srni rekla da je usvojeni budžet za 2024. godinu veći za četiri odsto, a da će se nastojati da u novoj godini BDP ima rast od tri odsto.

– 2024. godini imamo i značajna povećanja davanja penzionerima s obzirom na usklađivanje penzija sa rastom cijena i inflacijom, a kod boračkih kategorija imamo dosta značajno povećanje za borački dodatak. Imamo i mnogo davanja za zdravstvo – rekla je ona. Prema njenim riječima, najveći izvor povećanja prihoda biće uvođenje nove fiskalizacije koja prikazuje promet u realnom vremenu.

Mnogo izazova na koje se mora računati

Govoreći o održavanju fiskalne stabilnosti u 2024. godini, Vidovićeva je navela da tu može biti mnogo problema i da je nova godina vrlo izazovna.

-Potrošnja u Evropi je jako smanjena, tako da domaći privrednici koji izvoze na evropsko tržište već sada imaju otkazivanja određenih ugovora i plašimo se da se to ne nastavi u narednom periodu – navela je Vidovićeva. Poručila je da se u 2024. godini očekuje pad inflacije, te da taj proces može omesti neka krupna geopolitička dešavanja jer, ukoliko se takav jedan potres dogodi, može doći do rasta cijena i inflacije.

-To su sve izazovi koji su pred nama i na koje moramo računati, ne samo mi, nego i Evropa i svijet. Ali, bićemo optimisti. Mnogi ekonomisti predviđaju da će u 2024. godini doći do porasta potrošnje i stabilizacije inflacije – napomenula je ona.

Sve obaveze iz budžeta biće izvršene

Vidovićeva je naglasila da će budžet za 2023. godinu izvršiti sve obaveze prema korisnicima onako kako je to i planirano usvajanjem rebalansa, napomenuvši da se u 2024. godini očekuju, osim većih prihoda i rasta BDP-a, i neki od izazova koji se ogledaju u mogućim poremećajima na međunarodnom tržištu – rast cijena energenata, inflacija i drugo.

Osvrćući se na 2023. godinu, Vidovićeva je navela da je to bila veoma teška godina ne samo u Republici Srpskoj, već i u svijetu, istovremeno izrazivši zadovoljstvo što će Srpska, uprkos poteškoćama, imati rast BDP-a od oko 1,7 odsto, što je dobro jer se nije otišlo “u minus”.

-Zadovoljni smo što smo uspjeli da iz budžeta isplatimo sve naše korisnike prema njihovim pravima, kao i da otplatimo u 2023. godini preko milijardu KM, a zadužili smo se manje – rekla je Vidovićeva i sve to ocijenila kao impozantan rezultat.

Agencije

CATEGORIES
Share This