Javan bio poziv za otkup nenaplaćenih kredita IRB-a

Javan bio poziv za otkup nenaplaćenih kredita IRB-a

– Nema mjesta za famu i mistifikaciju vezano za kupovinu potraživanja IRB-a, rekao je advokat Miloš Stevanović u rubrici “Bez uvijanja” jutarnjeg programa BN TV.

Njegova firma „Standard Računovodstvene Usluge“ za otkup 180 miliona KM dospjelih potraživanja Investiciono-razvojne banke Republike Srpske platila je 32 miliona KM. On je dodao da je poziv za kupovinu potraživanja bio javan i da je svako mogao da učestvuje u tome.

“Investiciono razvojna banka je uradila nešto što rade sve banke, a to je da se riješe svojih potraživanja koja su tzv. bolesna potraživanja i nalaze se u njihovom bilansu. To je prije IRB-a uradila “Adiko” banka, u FBiH veliki broj banaka itd. To je trgovina kao da je u pitanju najobičnija roba”, rekao je Stevanović.

On je naveo da je jedini razlog investicije profitnog tipa.

“Možda mi naplaćujemo potraživanja malo kvalitetnije nego druge banke, bavimo se više tim… Na kraju krajeva, moja firma živi od toga dvadeset godina.”

Najveća fama se stvorila oko propale govedarske farme „Farmland“ čiji je bijeljinski advokat postao najveći povjerilac, po osnovu nevraćenog kredita od 27,9 miliona KM kojeg je otkupio od Investiciono-razvojne banke Republike Srpske.

“Tačno je da je naša firma pojavila u stečajnom postupku “Farmlanda”, ali naš motiv nisu bile samo hipoteke, kolaterali, zaloge koje se nalaze u svim tim kreditima. Mi posmatramo cjelokupan biznis kao jednu investicionu mogućnost. “Farmland” jeste bio zanimljiv, ali u cijelom tom portfoliju postoje dugvanja koja su daleko lukrativnija.”

(BN) Foto: BN

CATEGORIES
Share This