Isplati li se dugoročno: Više od 47 milenijalaca želi da živi sa roditeljima bar još dvije godine

Isplati li se dugoročno: Više od 47 milenijalaca želi da živi sa roditeljima bar još dvije godine

Više mladih je ostalo da živi sa roditeljima u periodima ekonomske nesigurnosti. Pred kraj Velike krize 48 odsto mladih.

Broj mladih koji žive sa roditeljima u Ujedinjenom Kraljevstvu u posljednjih deset godina porastao je za 620.000, što je trend i u SAD, gdje je za dvije decenije zabilježen porast od 87 odsto, a sada više od 50 procenat svih mladih u Americi još nije napustio roditeljsko gnijezdo.

Prema istraživanju RentCafe-a, više od 47 odsto milenijalaca kao i 41 odsto pripadnika generacije Z želi da nastavi da dijeli svoj dom sa drugim članovima porodice još najmanje dvije godine, piše Business Insider, prenosi Blic.

Istorijski gledano, više mladih ljudi je ostajalo da živi sa roditeljima tokom perioda ekonomske neizvjesnosti. Pred kraj Velike ekonomske krize, 48 odsto mladih između 18 i 29 godina nije napuštalo roditeljski dom. Isto važi i za svjetsku finansijsku krizu (44 odsto), a ove stope su premašene 2020. godine.

Poslije recesije koja je pogodila svijet 2008. godine, milenijalci su bili prva generacija koja je masovno ostala kod kuće, a generacija Z ide njihovim stopama.

Mladi sve duže ostaju kod roditelja jer im je to isplativije. To im se čini pametnije, ali bi ih dugoročno moglo mnogo koštati, istakla je trećina Amerikanaca anketiranih u istraživanju Pev Research Center sprovedenom u oktobru 2021. godine. Samo 16 odsto ispitanih smatra da je ova odluka dobra za mlade, a razlog tome su vrtoglavo visoke cijene zakupa.

Mnogi koji žive sa roditeljima osjećaju da nemaju izbora, ali je pitanje da li se to dugoročno isplati.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This