Iran obustavlja prodaju nafte Kini, želi veću cijenu

Iran obustavlja prodaju nafte Kini, želi veću cijenu

Kineska trgovina naftom sa Iranom je zastala jer Teheran zadržava isporuke i zahtjeva veće cijene od svog glavnog klijenta, pooštravajući jeftinu ponudu za najvećeg svjetskog uvoznika sirove nafte, saopštile su rafinerije i trgovinski izvori.

Smanjenje iranske nafte, koja čini oko 10 odsto kineskog uvoza sirove nafte i koja je dostigla rekord u oktobru, mogla bi da podrži globalne cijene i smanji profit kineskih rafinerija.

Naftna industrija je ovu iznenadnu odluku Irana već nazvala „default-om“ i sugerisala da bi to mogla biti posljedica odustajanja SAD od sankcija venecuelanskoj nafti u oktobru.

Tada je Venecuela preusmjerila svoje zalihe u SAD i Indiju, što je takođe smanjilo snabdjevanje Kini jeftinim resursima, navodi Rojters, prenosi Tanjug.

Početkom prošlog mjeseca iranski prodavci rekli su kineskim kupcima da smanjuju popuste za decembarske i januarske isporuke iranske lake nafte na između 5 i 6 dolara po barelu ispod datiranog tipa Brent, reklo je Rojtersu pet trgovaca koji se bave naftom ili su upoznati sa transakcijama.

Ti poslovi su sklopljeni u novembru uz popuste od oko 10 dolara po barelu, rekli su trgovci.

„Ovo se smatra velikim neizvršenim obavezama, a naredba za povećanje cijena je očigledno došla iz sjedišta u Teheranu, pošto oni zadržavaju isporuke i posrednicima“, rekao je izvršni direktor trgovine sa sedištem u Kini.

Kina je uštedjela milijarde dolara kupujući naftu po sniženim cijenama od sankcionisanih proizvođača Irana, Venecuele i, odnedavno, Rusije – zemalja koje snabdjevaju skoro 30 odsto kineskog uvoza sirove nafte.

CATEGORIES
Share This