Inflacija u Velikoj Britaniji 6,7 odsto u avgustu

Inflacija u Velikoj Britaniji 6,7 odsto u avgustu

Inflacija u Velikoj Britaniji neočekivano je opala u avgustu, jer su pritisci na troškove života domaćinstava nastavili da popuštaju. Indeks potrošačkih cijena koji prati njihove godišnje promjene pao je na 6,7 odsto u avgustu sa 6,8 odsto u julu.

To je niže od očekivanja britanskih ekonomista, koji su predviđali porast inflacije na sedam odsto, prenosi Guardian. Neočekivani pad inflacije mogao bi donekle da ublaži pritisak na Banku Engleske prilikom ovonedjeljne odluke o eventualnom podizanju kamatnih stopa.

Iako je inflacija i dalje tri i više puta veća od ciljanih dva odsto, britanski ministar finansija Džeremi Hant (Jeremy Hunt) pozdravio je njen pad u avgustu kao znak da vladina ekonomska strategija daje rezultate.

 „Današnje vijesti pokazuju da plan za suočavanje sa inflacijom funkcioniše, jasno i jednostavno“, naveo je ministar.

On je istakao da je inflacija i dalje previsoka, zbog čega je još važnije da se vlada drži svog plana i da prepolovi inflaciju kako bi se ublažio pritisak na domaćinstva i preduzeća.

„To je jedini put ka održivo većem rastu“, rekao je Hant.

Prema ocjeni stručnjaka u Kancelariji za nacionalnu statistiku, stopa inflacije blago je oslabila u avgustu podstaknuta padom nestabilnih troškova stanovanja i avionskih karata, kao i cijenama hrane koje su porasle manje nego u isto vrijeme prošle godine. Bazna inflacija usporila je više od glavne, zahvaljujući nižim cijenama usluga.

Biznis.rs

CATEGORIES
Share This