Fiskalni savjet traži od Vlade da prestane sa rasipanjem novca

Fiskalni savjet traži od Vlade da prestane sa rasipanjem novca

– Fiskalni savjet Republike Srpske pozvao je Vladu da se kontroliše u potrošnji javnog novca ako želi da održi finansijsku stabilnost i spriječi povećanje deficita.

Naime, vlast je u prošloj godini probila zakonski limit kada je riječ o konsolidovanom budžetskom deficitu, a u koji, pored republičkog spadaju i budžeti lokalnih zajednica i fondova.

On je u 2022. iznosio 466,85 miliona KM odnosno 3,21 odsto BDP-a.

Kako je po zakonu taj limit tri odsto, Vlada je morala da pravi Program fiskalne konsolidacije o kojem će se raspravljati na narednoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.

U tom programu predložene su konkretne mjere koje je Fiskalni savjet ocijenio adekvatnim i sprovodivim, ali uz efikasno i odgovorno upravljanje javnim finansijama i strogo kontrolisanje dalje javne potrošnje, a vodeći se principom štednje.

„Neophodno je sprovođenje restriktivne fiskalne politike i to, prije svega, smanjenjem neprioritetnih tekućih rashoda i neproduktivnih javnih investicija uz povećanje prihoda, povećanje poreske discipline i naplate javnih prihoda“, navode u Fiskalnom savjetu Srpske.

Oni ne isključuju ni dolazak ekonomske krize, koja sigurno neće zaobići ni Republiku Srpsku.

„U slučaju nastanka ekonomske krize koja bi zahvatila i Republiku Srpsku biće potrebno dodatno smanjenje svih neprioritetnih rashoda, a naročito materijalnih troškova te obustavljanje nezapočetih neproduktivnih kapitalnih ulaganja i nabavki poput poslovnih prostora i automobila“, navodi se u njihovom mišljenju.

Vlada konačno da sprovede reformu javnih preduzeća

Fiskalni savjet traži i da se konačno sprovede reforma javnih preduzeća te da se i ona uključe u program fiskalne konsolidacije.

Ona bi prema njihovoj ocjeni trebala biti efikasnija i da obezbjeđuju dodatne prihode u budžet, a da usput i smanje rashode poslovanja.

Savjet primjećuje i da Republika Srpska još nema socijalnu kartu, koja je po njihovoj ocjeni veoma važna.

„Ističemo potrebu izrade socijalne karte, kako bi se povećala efikasnost socijalnih davanja i izbjegla neselektivna davanja, odnosno kako bi se sredstva usmjeravala što pravednije najugroženijim kategorijama stanovništva“, kažu u savjetu.

Takođe, oni upozoravaju Vladu da je pored smanjenja deficita neophodno strogo voditi računa o daljem procesu zaduživanja.

Sa druge strane, Vlada ogroman deficit pravda povećanjem plata i penzija u Srpskoj.

Tako su na primjer prihodi u 2022. godini rasli za 338 miliona maraka, ali su se rashodi povećali za skoro duplo i bili su za 669 miliona KM veći nego 2021. godine.

Pored plata i penzija, vlast je u izbornoj godini dijelila jednokratnu pomoć od po 100 maraka borcima, mladima i penzionerima.

Obećavaju da će povećati poresku disciplinu i više raditi na suzbijanju sive ekonomije što bi trebalo dovesti do bolje naplate javnih prihoda.

„U narednom periodu planirane su izmjene u okviru oporezivanja dohotka fizičkih lica, kako bi se izvršila preraspodjela i došlo do dodatnog povećanja plata. Takođe, planirano je proširenje poreske osnovice poreza na dohodak na naknade koje trenutno nisu predmet oporezivanja. Poseban akcenat se stavlja na oporezivanje prihoda od udjela u kapitalu“, navodi se Planu vlade za finansijsku konsolidaciju.

Od lokalnih zajednica će tražiti da preispitaju poreske stope i da ih usklade sa inflacijom, što bi bio još jedan dodatni izvor novca.

Takođe, najavljuju i uspostavljanje novog sistema fiskalizacije, koji bi trebao da uvede poresku disciplinu.

„Povećanje obuhvata i osnovice za oporezivanje kao posljedica uvođenja novog sistema trebalo bi da dovede i do porasta poreskih prihoda“, navode u Vladi Srpske.

Tvrde da su aktivnosti na reformi javnih preduzeća započete, te da će rezultati toga biti vidljivi u budućnosti.

CAPITAL: D. Tovilović

www.capital.ba

Share Tweet Preporuči

Tagovi: 

POVEZANE VIJESTI

penzije04.08.2023 | 16:41

Vlada Srpske ponovo prikrila budžetski deficit

fiskalni savjet02.11.2022 | 9:32

Fiskalni savjet Srpske nezadovoljan Programom ekonomskih reformi

fiskalna konsolidacija12.08.2021 | 16:49

Utvrđen prijedlog programa fiskalne konsolidacije

evro03.01.2021 | 16:12

Deficit budžeta Crne Gore 400 miliona evra

KOMENTARI

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

 

 

CATEGORIES
Share This