EBRD objavio prognozu rasta za srpsku ekonomiju

EBRD objavio prognozu rasta za srpsku ekonomiju

Ekonomija Srbije će porasti za 3,5 odsto u 2024. godini i ubrzati rast na četiri odsto u 2025. godini, navodi se u danas objavljenoj majskoj prognozi Ekonomske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Prognoza je predstavljena u okviru godišnjeg sastanka i poslovnog foruma te organizacije u Jerevanu.

Ekonomska aktivnost u Srbiji, prema pokazateljima za prva dva meseca ove godine, ubrzava se u 2024. godini, pošto indikatori u industrijskoj proizvodnji, realnoj trgovini na malo i u turizmu ukazuju na snažan rast, ističe se u izveštaju EBRD-a.

Prema prognozi, inflacija u Srbiji će se do kraja ove godine smanjiti na željeni cilj Narodne banke Srbije (NBS) zahvaljujući restriktivnoj monetarnoj politici.

Kako se navodi, region Zapadnog Balkana će ubrzati privredni rast sa 2,5 odsto u 2023. godini na 3,3 odsto u 2024. godini i na 3,7 odsto u 2025.

Najnoviji izveštaj Evropske banke za obnovu i razvoj, nazvan „Kroćenje inflacije“, očekuje da će privredni rast regiona u 2024. iznositi tri odsto, a inflacija usporiti na 6,3 odsto uprkos izazovima koji proističu iz globalnih geopolitičkih tenzija.

Banka je u odnosu na septembar 2023. korigovala naniže prognozu privrednog rasta EBRD za region u 2024. za 0,2 odsto. Inflatorni prititisci su nešto slabiji u odnosu na prošlu godinu koju je obeležilo usporavanje privrede usled visokih cena energenata, naglašava se u izveštaju.

Izvor: Tanjug

CATEGORIES
Share This