Cijena goriva po litru blizu tri konvertibilne marke

Cijena goriva po litru blizu tri konvertibilne marke

Cijena goriva će za nekoliko dana biti veća za pet do osam feninga po litru, pa će tako benzin i dizel na benzinskim pumpama širom Republike Srpske da košta 2,85 – 2,88 KM.

Ovu obeshrabrujuću informaciju za sve građane saopštio je Đorđe Savić, predsjedavajući Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Republike Srpske.

– Imajući u vidu da su trenutne nabavne cijene benzina 95 oko 2,16, a dizela 2,18 maraka, u narednih nekoliko dana sigurno treba očekivati novi rast cijena goriva na domaćim pumpama. Kada domaći distributeri na ove nove rafinerijske cijene dodaju troškove transporta i PDV, te svoju maržu, prostom matematikom dolazi se do toga da bi gorivo kod nas trebalo da ponovo poskupi za pet do osam feninga, odnosno da bi cijena mogla ići na 2,85 maraka po jednom litru, pa možda i na 2,88 KM – navodi Savić.

Manjak benzina i dizela na tržištu

Do ovog poskupljenja će, kako kaže, gotovo sigurno doći, jer “domaći distributeri ne mogu ugroziti svoje poslovanje”. Kada su u pitanju neke dugoročnije prognoze, vrlo je teško, po riječima Savića, praviti bilo kakve procjene.

– Pokazalo se da globalno tržište energenata u posljednje vrijeme reaguje bukvalno na sve – ističe on.

Na pitanje šta je razlog posljednjih poskupljenja naftnih derivata, nakon dužeg perioda stabilizacije cijena, Savić tvrdi kako su domaći distributeri “jednostavno bili prinuđeni da prate negativne globalne naftne trendove i usklađuju sa svojim cijenama, ugrađujući svoje marže, koja ne prelaze 25 feninga po jednom litru”.

– Osim toga, posljednjih nekoliko sedmica, pa i mjeseci, primjetan je manjak benzina i dizela na tržištu, do kojeg je došlo zbog deficita na Mediteranu i sezonskog efekta. Šta će biti u oktobru ili novembru teško je reći i predvidjeti – dodaje Đorđe Savić u izjavi za Srpskainfo.

(BN) Foto: : SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

CATEGORIES
Share This