Banke učestvuju u 88 odsto aktivnog finansijskog sektora

Banke učestvuju u 88 odsto aktivnog finansijskog sektora

– Poslovne banke u Bosni i Hercegovini su te koje diktiraju cijelo finansijsko tržište, rekao je za „Nezavisne novine“ ekonomista Milenko Stanić.

On je, komentarišući podatke Centralne banke BiH da je ukupna aktiva finansijskog sektora u BiH krajem polovine godine iznosila 45,93 milijarde KM i veća je za 2,36 milijardi KM ili 5,4 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, te da u skoro 88 odsto ovog iznosa učestvuju banke, rekao da stanovništvo i kod nas, ali i u regionu manje novca drži u kući ili na nekim drugim mjestima, već novac drži u bankama, bez obzira na probleme koji su ranije bili sa stečajem nekih banaka.

„Uglavnom su penzioneri skloni tome da drže novac u gotovini, odnosno da dobijaju penzije preko pošte. Mlađe generacije rade kod poslovnih banaka koristeći različite modalitete plaćanja, preko mobilnog bankarstva, do upotrebe različitih kartica. Ovo je opšti trend kretanja“, kazao je Stanić.

Istakao je da nije izražen veliki broj poslovnih banaka, što znači da nije velika konkurencija.

„Iz godine u godinu, bez obzira na probleme i teškoće u realnom sektoru, poslovne banke bilježe ozbiljne rezultate, iskazuju značajnu dobit, kako prošle godine, tako i ove. Neke zemlje su uvele poreze na iskazanu dobit, dok kod nas to još nije slučaj i nije bilo takvih mjera od strane države. Očigledno je da poslovne banke imaju značajna sredstva kojima raspolažu, ali postavlja se pitanje u kojoj mjeri su spremni da tu dobit dijele sa depozitarima, stanovništvom i privredom, koji imaju sredstva kod tih banaka“, zaključio je Stanić.

Prema podacima Centralne banke BiH, najveće učešće u aktivi finansijskog sektora su i dalje imale banke, koje su učestvovale sa 87,6% u ukupnoj aktivi finansijskog sektora.

„Društva za osiguranje i reosiguranje učestvuju sa 2,58 milijardi KM, odnosno 5,6% ukupne aktive finansijskog sektora. Poredeći sa stanjem na kraju polugodišta 2022. godine, društva za osiguranje i reosiguranje, investicioni fondovi, mikrokreditne organizacije i lizing društva bilježe porast aktive, dok je kod brokerskih kuća i berzi  došlo do pada bilansne sume“, naveli su iz Centralne banke BiH.

Stanje ukupne aktive sektora nebankarskih finansijskih institucija (OFI) u BiH, na 30. jun ove godine, iznosilo je 5,70 milijardi KM i veće je za 236,2 miliona KM ili 4,3% u poređenju sa stanjem na kraju 2022. godine, a u poređenju sa stanjem na kraju polugodišta 2022. godine veće je za 473,5 miliona KM ili 9,1%.

„Najveću aktivu u okviru sektora OFI imala su društva za osiguranje i reosiguranje sa 2,59 milijardi KM, što predstavlja učešće od 45,3% u ukupnoj aktivi sektora OFI, zatim slijede mikrokreditne organizacije sa 1,44 milijarde KM (25,2% učešća), investicioni fondovi sa 1,05 milijardi KM (18,5% učešća), lizing društva sa 602,6 miliona KM (10,6% učešća), preostalih 24,3 miliona KM (0,4% učešća) odnosi se na aktive brokerskih kuća i berzi u BiH“, kazali su iz CB BiH.

Nezavisne

CATEGORIES
Share This