Anketa Srpskainfo: Potrošačka korpa nikad skuplja, evo na šta naši čitaoci najviše troše novac

Anketa Srpskainfo: Potrošačka korpa nikad skuplja, evo na šta naši čitaoci najviše troše novac

Potrošačka korpa u Republici Srpskoj nikad nije bila veća, pa su tako potrebne dvije prosječne plate kako bi se namirili svi troškovi.

Sindikalna potrošačka korpa je za septembar iznosila 2.523 KM, a prosječna plata je pokriva sa 50,61 odsto.

Ona sadrži troškove za prehranu, stanovanje i komunalne usluge, tekuće održavanje domaćinstva, odjeću i obuću, higijenu i njegu zdravlja, prevoz, obrazovanje i kulturu.

U anketi na viber grupi Srpskainfo upitali smo naše čitaoce na šta najviše troše svoj novac.

U anketi su bili ponuđeni odgovori: hrana, piće i kućne potrepštine, izlazak, odnosno zabava i rekreacija, cigarete, računi za struju i stanovanje i kredit.

Na uzorku od skoro 50 ljudi većina je odgovorila da novac uglavnom troši na hranu, piće i kućne potrepštine – njih 36 (72 odsto), jedan troši novac na zabavu, dvoje na cigarete, troje na račune za struju i stanovanje, dok dvoje svoj novac daje na kredit.

Pokazatelj viber ankete je sličan kao i pokazatelj sindikalne potrošačke korpe za mjesec septembar.

Tako su porodice u Republici Srpskoj najviše novca trošile na prehranu – 1.137 KM. Za stanovanje i komunalne usluge bilo je potrebno izdvojiti 639 maraka, za prevoz 226 KM, za tekuće održavanje domaćinstva 138 KM, a nabavka obuće i odjeće u septembru koštala je 187 KM.

Prosječna neto plata u Republici Srpskoj isplaćena u septembru iznosi 1.277 KM i manja je za devet maraka u odnosu na prosječnu neto platu isplaćenu u avgustu.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This