Božo Marić: Podržavamo inicijativu Dodika da minimalac ide na 1.050 KM, Višković nas opstruiše

Božo Marić: Podržavamo inicijativu Dodika da minimalac ide na 1.050 KM, Višković nas opstruiše

Podržavamo inicijativu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da minimalac ide na 1.050 KM. Da li je ovakav drastičan skok minimalca odgovor na suzbijanje sive ekonomije i suzbijanje koverte kako bi se bolje punio budžet? Moj odgovor je da jeste!

To u intervjuu za Srpskainfo kaže Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave RS. Marić smatra da su dva razloga zbog kojih je Dodik predložio iznos ovog minimalca.

– Jedan je taj da FBiH od 1. januara svoj minimalac podiže na 1.000 KM, dok je drugi taj da smo mi 27. septembra, dva dana pred protest, u Palati Republike održali sastanak s njim, premijerom i ministarkom finansija koji nije bio nimalo prijatan i na kojem smo ih pozvali da se aktivno uključe u borbu i suzbijanje sive ekonomije, kako bi se obezbjedila i dodatna sredstva u budžetu za ispunjenje zahtjeva 55.000 zaposlenih čiji poslodavac je Vlada RS. Niko nas ne može ubijediti da više od 75.000 radnika u RS živi od minimalca, jer znamo da čovjek ne može sa 700 KM da preživi mjesec dana na selu, a ne u Banjaluci ili nekom većem gradu, te je jasno da koverta i dalje caruje – kaže Marić.

Šest budžetskih sindikata je 29. septembra izvelo radnike na proteste u Banjaluku. Budući da ni jedan od zahtjeva nije ispunjen, kakvi su dalji planovi?

Podsjećam, dva dana pred protest održali smo sastanak sa Dodikom, Viškovićem i Vidovićevom, na kojem smo tražili da se ispune naši zahtjevi. Na tom sastanku bilo je riječi i kako obezbjediti sredstva za ispunjenje naših zahtjeva i mi smo insistirali da se novac iz sive zone mora preusmjeriti u legalne tokove i da država konačno mora da stane iza radnika, a  ne krupnog kapitala. Dogovor je da se pregovori nastave u decembru kada će se utvrditi najniža zarada u Republici Srpskoj i kada će se kreirati i usvajati budžet za 2024.godinu, tako da ja ne bih još ništa odbacivao kada su u pitanju naši zahtjevi.

Sačekaćemo da vidimo kolika će biti najniža zarada u RS, jer će nam to jasno pokazati da li Vlada RS staje u odbranu radnika ili je i dalje u zaštiti krupnog kapitala. Nakon toga ćemo moći jasnije da kažemo kakvi su dalji planovi. Jer, prema najavama o iznosu novog minimalca vjerujem da ćemo doći do našeg cilja.

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Da li su radnici u javnom sektoru trpili pritiske ili čak posljedice zbog toga što su izašli na ulicu?

Pritisaka je uvijek bilo i biće ih. Nema tog nivoa organizovanja ukoliko vi planirate izlazak na ulicu, a da očekujete da će vaš poslodavac to gledati blagonaklono. Bez obzira na sve vidove pritisaka, na proteste je izašlo više od 1.400 radnika, što je u ovim uslovima sasvim korektno. Pojedini rukovodioci su imali opasne namjere, željeli su da premiještaju određene službenike zbog toga što su izašli na ulicu, ali su dobili jasnu poruku od sindikata – ukoliko se to desi, mi ćemo se “parkirati” pred tu ustanovu, a on više neće sjediti tu gdje sjedi i završeno je sve bez većih problema. Dakle, pritisaka je bilo i biće ih uvijek kada se organizuje bilo kakav vid pobune protiv vlasti ili poslodavca.

Ponudu Ministarstva uprave i lokalne samouprave u vezi s novim Posebnim kolektivnim ugovorom za zaposlene u lokalnim zajednicama nazvali ste nepristojnom. Zbog čega?

Kao što znate, Ustavni sud Republike Srpske ove godine je van snage stavio PKU za zaposlene u lokalnim zajednicama jer je Vlada RS samoinicijativno produžila rok važenja ovog PKU, koji je zaključen još 2017. godine, ali je nakon odluke Ustavnog suda više od 6.500 zaposlenih ostalo bez zagarantovanih prava. Već nekoliko mjeseci Odbor za pregovore, koji čine oba sindikata iz oblasti uprave, pokušavaju da dođu do novog PKU ali je prisutna stalna opstrukcija od strane Vlade Republike Srpske iako ih Zakon o jedinicama lokalne samouprave jasno obavezuje da sa reprezentativnim sindikatom zaključe PKU za sve lokalne zajednice.

Osim što Vlada Republike Srpske opstruiše zaključivanje PKU, sada su otišli korak dalje na način da su nam ponudili PKU u kojem bi radnici u prve tri platne grupe bili ispod aktuelnog minimalca u Republici Srpskoj! Takvo ponašanje Vlade RS je u najmanju ruku nepristojno i licemjerno, ukoliko posmatramo kako ta ista Vlada RS od poslovne zajednice traži da ispoštuje sve zakonske norme i prava zaposlenih. Zbog svega što se dešava najveću odgovornost snosi Vlada RS, koja svjesno opstruiše zaključivanje PKU, jer je zakonom definisano da Ministarstvo uprave i lokalne samouprave i reprezentativni sindikat zaključe PKU. Nažalost, imamo na djelu svjesnu opstrukciju od strane premijera i ministarke uprave.

Sindikalci i poslodavci u privredi odavno su u klinču. Da li ste Vi zadovoljni odnosom svog poslodavca, Vlade RS, odnosno premijera?

Kao što sam i ranije izjavljivao, mi nismo zadovoljni odnosom premijera kao našeg poslodavca. Premijer Višković mora da shvati da je on nama poslodavac, a ne samo predsjednik Vlade RS i da je njegova obaveza da razgovara sa sindikatima zajedno sa svojim ministrima. Nažalost, budžetski sindikati odavno nemaju sagovornika u zgradi Vlade RS, jer naš premijer smatra da on nema šta da razgovara s nama. Sve to smo mi našem premijeru rekli 27. septembra na sastanku u Palati Republike, gdje su bili još Dodik i Zora Vidović. Mi možemo da se ne volimo, ali moramo da razgovaramo o svim tim pitanjima koja se tiču 55.000 zaposlenih.

BOŽO MARIĆ PROTEST RADNIKA SRPSKE U PARKU MLADEN STOJANOVIĆ
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Nažalost, mi i danas imamo opstrukciju od strane premijera u cilju zaključivanje PKU za zaposlene u lokalnim zajednicama i PKU za zaposlene u javnim službama RS. Prema meni dostupnim informacijama od resorno nadležnih ministara, za nepostojanje ova dva PKU isključivi krivac je premijer, koji blokira ove procese i to radnici treba da znaju.

S druge strane, imamo klasičnu diskriminaciju jer je Vlada RS najveći poslodavac u Srpskoj, i dok je prema zaposlenima koji se finansiraju iz budžeta maćeha, prema radnicima u javnim preduzećima, koji su usput i najveći gubitaši, majka. Zašto to kažem? Prosto, radnici u javnim preduzećima kao što su Pošte, Šume, ŽRS, Elektroprivreda itd. imaju pravo na platu, topli obrok i regres (plus regresirana drva, besplatan prevoz ŽRS, regresiran ugalj i struju) dok ljekari, policajci, učitelji, nastavnici, profesori, državni službenici, demineri i spasioci i brojni drugi nemaju to pravo.

Odnosno, kada njihove primanja jasno razložite na platu, plus topli obrok, plus 1/12 regresa, vidite da su plate hiljade ljudi kojima je poslodavac Vlada RS ispod zagarantovanog minimalca. Sa takvim poslodavcem niko ne može biti zadovoljan.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This