Zdrav život treba da bude navika

Zdrav život treba da bude navika

Univerzalna škola „Spartakus“ iz gacka sa Planinarskim društvom „Volujak“ realizuje projekat „Zdrav život postaje navika“

Da zdrav život postane navika opredeljenje je ekipe mladih stručnjaka okupljene u školi sporta “Spartakus” u Gacku. U okviru projekta koji se trenutno realizuje, a koji finansira Evropska Unija, nastavljaju svoju misiju kako bi deca i omladina što više vremena provodila u prirodi i fizičkoj aktivnosti.

“ alt=““ aria-hidden=“true“ />

Univerzalna škola „Spartakus“ iz gacka sa Planinarskim društvom „Volujak“ realizuje projekat „Zdrav život postaje navika“

Naš cilj je poboljšanje kvaliteta života dece i mladih do 30 godina u opštini Gacko. Projekat smo zamislili tako što ćemo raditi treninge na otvorenom. Pre svega školu trčanja, a realizovali smo i neke aktivnosti koje će učiniti deci boravak u prirodi bezbednim kao što su orjentacija u prostoru i škola prve pomoći. Radionice su im se veoma dopale”, priča za “Direkt” Milan Gutović, profesor fizičke kulture i jedan od pokretača “Spartakusa”.

“ alt=““ aria-hidden=“true“ />

I trčanje ima svoje „cake“- Milan Gutović na jednom od treninga sa decom u prirodi

Tokom jeseni su, ako vreme dozvoli, planirali klikerijadu i lastišijadu- aktivnosti koje su zaslužne za dobre motoričke sposobnosti ranijih generacija. No, sada su gotovo potpuno iščezle.

Danas ne možemo videti decu da se igraju tih igara, a mislimo da će im to biti zanimljivo”, ističe Gutović i dodaje da se i ta ideja rodila spontano, u razmišljanjima šta bi to mlade danas zainteresovalo i istovremeno bilo korisno za njihov razvoj.

U ovaj projekat uključeno je i Planinarsko društvo „Volujak“ iz Gacka čiji članovi već dugi niz godina nastoje da mladima približe prirodne lepote ovog kraja, ali i da ih nauče kako da budu bezbedni u njoj.

U saradnji sa članovima “Volujaka” planiramo radionice na otvorenom u kojima ćemo sticati veštine postavljanja šatora, korišćenja planinarske opreme, ali i boraviti u prirodi, organizovaćemo noćenje, šetnje i izlete. U okviru projekta smo planirali i završnu trku sa preprekama za sve one koji budu kontinuirano u procesu, a to će biti kruna ovog sedmomesečnog projekta”, objašnjava Milan Gutović. Kaže da je ranije bio skeptičan kada su ovakvi projekti u pitanju.

Ali sada vidim da postoje efekti i koristi od njega. Mislim da će benefiti biti veliki, ako polaznici budu kontinuirano u tome.

Sigurno je da se kroz projekat izgrađuju i oni koji ga sprovode, a od kojih se očekuje da budu i iovativni i krativni, ali i oni kojima je namenjen jer stiču nove veštine, pomeraju granice i proširuju vidike.

Projekat “Zdrav život postaje navika” se odvija u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD2) koji finansira EU, a realizuje UNDP uz podršku opštine Gacko.

“ alt=““ aria-hidden=“true“ />

 

CATEGORIES
Share This