Zbog zdravstvenog stanja tužioca odgođeno suđenje Zeljkoviću i drugima u predmetu „Korona ugovori“

Zbog zdravstvenog stanja tužioca odgođeno suđenje Zeljkoviću i drugima u predmetu „Korona ugovori“

Suđenje bivšem direktoru Branislavu Zeljkoviću i ostalim optuženim u predmetu „Korona ugovori“ koje je trebalo da se održi danas je odgođeno.

Današnje ročište je odgođeno zbog bolesti tužioca Sanje Tadić Stoisavljević.

Stručni saradnik Tužilaštva Danijela Ćulibrk je rekla da je tužilac dobila visoku temperaturu, te da nije mogla pronaći zamjenu, pa je zamolila da se suđenje odgodi za petak,.

Na današnjem ročištu je trebalo da svjedoče dva svjedoka Republičkog tužilaštva Tea Todorović i Biljana Amidžić.

Predsjednik sudskog vijeća Dragan Uletilović ročište je odgodio za petak, ali je istakao da će zbog obaveze suda biti saslušan samo jedan svjedok. Tužilaštvo je predložilo da to bude Tea Todorović.

Optužnica Zeljkovića i ostale tereti da su u vrijeme pandemije virus korona počinili zloupotrebe pri nabavci medicinske i zaštitne opreme te oštetili budžet Republike Srpske za više od 1,3 miliona KM.

Osim Zeljkovića, optuženi su direktor firme “Prokontrol” Slavko Bojić, vlasnik Turističke agencije “Travel for fan” Saša Marković, bivši direktor banjalučke firme “Sineks laboratorija” Sani Crljić i direktor firme “Promeding” Dragan Dubravac.

Prema navodima optužnice, koja broji pet tačaka, Zeljković je kršio procedure javnih nabavki te sproveo pregovarački postupak bez objave obavještenja za nabavku zaštitnih maski, medicinskih odijela i termalnih kamera od nekvalifikovanih ponuđača po cijenama višestruko većim od nabavnih.

Tako su, kako se između ostalog, navodi u optužnici maske Institutu isporučivane po cijeni višoj za 1.553,49 odsto u odnosu na nabavnu, a medicinska zaštitna odijela po cijeni višoj za 351,38 odsto. Termalne kamere su Institutu naplaćivanje po cijeni višoj za 198,30 odsto u odnosu na nabavne.

Na taj način za sebe i druga osumnjičena lica pribavio je imovinsku korist na štetu budžeta Republike Srpske u iznosu od preko 1,3 miliona KM.

Bojića terete za krivična djela zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja u pomaganju, Crljića za zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja u pomaganju, Markovića za davanje mita, a Dubravca zbog produženog krivičnog djela zloupotreba u postupku javne nabavke.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This