Kako se živi sa jednom platom u BiH, a kako u Zagrebu ili Cirihu

Kako se živi sa jednom platom u BiH, a kako u Zagrebu ili Cirihu

Porast troškova života smanjio je raspoložive dohotke domaćinstava. Cijene najma, režija, hrane, goriva… znatno su rasle posljednjih nekoliko godina. I to ne samo u BiH nego i u cijelom svijetu.

Problem koji je u BiH izražen već godinama je to što prosječne plaće i penzije ne prate rast cijena, a ne postoje ni konkretnije mjere kojima bi se građanima bar na neki način olakšala borba s inflacijom.

Velike nelogičnosti

Praveći samo malo poređenje BiH i Njemačke, dolazi se do ogromnih nelogičnosti, a to su – cijene hrane, što tvrde i građani. O “stravičnim” njemačkim poskupljenjima može se pričati na jedan način – poređenjem prihoda i potrošačke korpe za jedno domaćinstvo. Istina je da su u Njemačkoj cijene rasle. Istina je da je sve poskupjelo. No, i dalje su brojne osnovne životne namirnice u Njemačkoj jeftinije nego u BiH, a o prihodima se ne treba dovoriti.

Kako se zapravo živi u kojem gradu, koliko je novca potrebno za život četvoročlane porodice, koliki su mjesečni prihodi, stanarina, vrtići, režije… ekipa Večernjeg lista provjerila je u pet gradova. Sarajevo su uzeli kao primjer i uporedili sa da Zagrebom, Berlinom, Cirihom i Briselom.

FOTO: COMMUNIS
FOTO: COMMUNIS

Prema podacima Numbea, najveće svjetske baze podataka o troškovima života, porodici u Sarajevu mjesečno je potrebno 3.770 KM, i to bez stanarine. Oko 1.450 KM više potrebno je porodici u Zagrebu (5219 KM), oko 2.750 KM više porodici koja je nanjena u Berlinu (6522 KM), 8.888 KM više porodici u Cirihu (12.658 KM), te 2.954 KM više porodici koja živi u Briselu (6.724 KM). Iako je riječ o basnoslovnim iznosima koji su potrebni za život porodica, slika se drastično mijenja kada se pogledaju mjesečni prihode, barem kada je riječ o navedenim europskim metropolama.

Mjesečne plate u evropskim gradovima gotovo vjerno prate troškove, što nije slučaj u BiH. Prosječna plata u Sarajevu iznosi 1.490 KM, a kada se udvostruči, računajući da dva člana porodice imaju tu platu, dolazi se do iznosa od 2.980, što nije ni blizu dovoljno da se podmire troškovi.

Mnogo bolja situacija nije ni u Zagrebu. Prosječna plata u tom gradu iznosi oko 2.600 KM, što znači da dva člana s tom platom mogu podmiriti troškove. Odnos troškova i plata u glavnom gradu Njemačke znatno je bolji nego u ova dva spomenuta grada. Da bi se podmirili troškovi jedne porodice, od jedne prosječne plate nedostaje oko 400 KM. Prosječna plaća u Berlinu iznosi 6.117 KM. Nešto je lošija situacija u Briselu. Prosječna plata trebala bi biti viša za oko 1.240 KM da bi mogla podnijeti porodične troškove. Prosječna plata iznosi 5.532 KM.

Stanarina i režije

Ako se misli da ni u jednom gradu plata nije veća od troškova života jedne porodice, greška je. Primjer je Cirih u kojem i nakon podmirenja svih troškova jednom članu u “džepu” ostaje više od 2.000 KM. Prosječna plata u ovom gradu iznosi 14.682 KM.

Za trosoban stan u centru Sarajeva mjesečno je potrebno izdvojiti oko 930 KM, Zagrebu 2.260 KM, Berlinu 4.782 KM, Cirihu 8.446 KM, te 3.587 KM u Briselu. Prema podacima Numbea, za stan od 85 kvadrata u Sarajevu stanarina je 323 KM, Zagrebu 349 KM, Berlinu 652 KM, Cirihu 594 KM, te 402 KM u Briselu. Mjesečna karta za javni prevoz, bez povlastica, u Sarajevu stoji 53 KM, Zagrebu 95,87 KM, Berlinu 97,81 KM, Cirihu 208,91 KM, Briselu 95,87 KM, stoji u podacima Numbea, najveće svjetske baze podataka o troškovima života.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This