Zapisničarka u Banjaluci digla na noge SIPA i Tužilaštvo BiH

Zapisničarka u Banjaluci digla na noge SIPA i Tužilaštvo BiH

BiH je odavno zemlja apsurda i taman kada se čovjek privikne na njih, uslijedi novi, gori od onog prethodnog

USlužbi za poslove sa strancima, odnosno Terenskom centru u Banjaluci ne teče rakija, kao u institucijama Vlade RS, ali u proteklom periodu uzdrmala je prvo afera oko lažne inspektorke koja je ulazila u prostorije predstavljajući se kao službenica SIPA, a sada je na pomolu novi skandal, saznaje Srpskainfo.

Zapisničarka u Banjaluci, koja je zasluženo zaradila svoju penziju u Terenskom centru, radila je još godinama poslije i to, vjerovali ili ne volonterski, jer navodno nije imao ko da je zamijeni.

Radila još 5 godina kao zapisničarka

I dok jedni tvrde da takav rad ipak, nije u skladu sa zakonom, jer su formalno neovlaštene osobe imale pristup određenim podacima, drugi spuštaju loptu pozivaju se na ljudskost i saosjećanja, tvrdeći da tako nešto nije istina.

Sud BiH
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Međutim, činjenice govore da čitav slučaj sada ispituje Tužilaštvo BiH, odnosno SIPA.

Srpskainfo saznaje da je u Tužilaštvu BiH predmet zaveden pod brojem T 20 O KTAK 0021778 22, te da je već dvije godine u ladici kod postupajućeg tužioca.

Naime, svi akteri u međuvremenu su saslušani i samo se čeka konačna odluka koje, naravno, nema, ali ni to nije ništa čudno za apsurdistan kakav je pravosuđe u BiH.

– Radi se o periodu od gotovo pet godina koliko je ta žena dolazila na posao i radila kao penzionerka, tačnije od oktobra 2017. do januara 2022. godine. Nakon prijave koja je dostavljena Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) svi akteri, izuzev šefa su saslušani, a spis je koliko smo čuli dostavljen tužiocu BiH na konačnu odluku. Da li u konkretnom slučaju ima krivičnog djela odlučiće naravno postupajući tužilac- izjavio je izvor Srpskainfo.

Kako je plaćana zapisničarka

Dodaje kako bi javnost trebala da zna da li su ovakve stvari dozvoljene posebno zbog sve manjeg broja stručnog kadra.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/ RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/ RINGIER

U svojim izjavama zaposleni u Terenskom centru Banjaluka potvrdili su da je zapisničarka u penziji uredno dolazila na posao i nakon oproštajne žurke.

Pitanje od milion dolara je da li je i na koji način zapisničarka isplaćivana za svoj rad.

Srpskainfo saznaje da se nadležni brane kako je sve bilo volonterski, ali oni kako dodaju “zli jezici” govore da je ipak bilo isplata, jer su navodno pojedini zaposleni bili fiktivno nagrađivani, a nagrade od par stotina maraka završavale su u džepu zapisničarke.

Sve su oči naravno i ovaj put uprte u Sinišu Karalića šefa Terenskog centra Službe za poslove sa strancima u Banjaluci, koji je kratko odgovorio da nije ovlašten za davanje izjava.

Naša pitanja o konkretnom slučaju ignorisali su i u Ministarstvu bezbjednosti BiH.

CATEGORIES
Share This