Stigle strateške snage i oprema, najavljena vježba

Stigle strateške snage i oprema, najavljena vježba

Trupe strateških rezervnih snaga EUFOR i njihova oprema stigli su u BiH, te će uskoro patrolirati širom BiH, objavio je EUFOR.

Strateške rezervne snage vršiće obuku sa snagama Eufora u zoni operacija i sa elementima Oružanih snaga BiH, objavljeno je na X  nalogu Euforove operacije “Altea”.

Komandant EUFOR u BiH Laslo Štic rekao je prošle sedmice da će u okviru vježbe čiji je naziv “Meleger” u BiH doći 250 vojnika strateških rezervnih snaga iz Francuske, Italije i Rumunije.

Štic je istakao da će francuske snage iz sastava strateških rezervnih snaga EUFOR ostati otprilike jedan mjesec i zajedno sa trupama iz Rumunije i Italije biće u potpunosti pod komandom EUFOR i činiti multinacionalni element veličine bataljona u sastavu operacije “Altea”.

On je dodao da proces raspoređivanja rezervnih snaga predstavlja i jedan dio njihovog uvježbavanja, navodeći da će ove snage tokom boravka u BiH izvoditi obuku i patrolirati zajedno sa snagama EUFOR, što će omogućiti da uvježbava efikasnu integraciju rezervnih snaga u svoju strukturu.

(Srna)

CATEGORIES
Share This