Vrijeme kada su konobari živjeli od bakšiša je prošlo

Vrijeme kada su konobari živjeli od bakšiša je prošlo

Gdje su nestale zanatlije i koliko su poslodavci spremni onom malom broju koji radi taj posao da plati.

Oglasi kojima se traže konobari, kuvari i sobarice sve su češći cijeloj Bosni i Hercegovini. Uz visoke plate, kuvarima I konobarima nude se i druge pogodnosti, poput smještaja, hrane, ili plaćenog zimskog odmora. I opet ih je teško naći. Dragana Tešević istraživala je

„U skorijem vremenu su bile jako male plate pa su svi školovani konobar i kuvari otišli. Jednostavno kad Zapad nudi 3-4 puta veću platu, tu radnici nemaju izbora“, kaže profesor praktične nastave i usluživanja Vladan Kurtuma.

To nam se obilo o glavu. Pa je sad kvalitetnog konobara i dobrog kuvara danas naći – isto je kao da tražite iglu u plastu sijena.

 „Vrijeme kad su radnici radili za minimalac, a živjeli od bakšiša je prošlo“, jasan je menadžer hotela “River” Milenko Dragičević.

Teško ih je u BiH naći za evropsku platu.

„Konobari koji su u mogućnosti da prodaju skuplja jela i sa takvim prometima mogu da izađu i do 1.600 KM“, naveo je Dragičević.

Tridesetogodišnji Mladen Đukelić radio je i u inostranstvu pa se vratio. Jer, nije opcija, kaže, ni biti sezonac. Dobri uslovi ipak su presudni da se ostane ovdje.

„Mislim da bi dobri školovani I obučeni konobari trebali imati plati do dvije hiljade maraka , a kuvari duplo višem bar četiri hilajde, to su uslovi da  bi se kuvari i konobari zadržali na našem prostoru“, kaže Đukelić.

Zato ugostitelji pribjegavaju raznim trikovima da zadrže radnike. Jer kako sunce grane, ode I ovo malo radnika preko grane.

„Platili smo tog radnika koliko zaslužuje, druga stvar je odnoss poslodavac radnik. Nagrađivanje je takođe presudno u ovom poslu“, rekao je

Nikola Kuridža, menadžer turističkog komplesa “Semberski salaš”.“Imamo čak i radnike kojima smo obezbijedili smještaj, to su oni koji su se doselili iz Vlasenice, Milića“, navodi Dragičević.

„Van sezone ima i viška radnika, ali mi sebi ne možemo da dozvolimo taj luksuz da otpustimo, nego ih jednostavni čuvamo“, ističe Kuridža.

A omladina je, čini se, konačno prepoznala u kom grmu čuče pare, pa sve više odlikaša upisuje, donedavno nepopularne zanate.

„Svakako da planiram da radim ovaj posao jer sam upisao ono što volim, a da li bi radio ovdje, svakako da da, jer je potražnja ogromna“, rekao je maturant Stručne škole, smjer kulinarski tehničar Vuk Cvjetković.

Dok pokušavamo pošto poto da stvorimo, obučimo I zadržimo dobrog tradicionalnog zanatliju, rađaju se novi moderni zanati. Itekako plaćeni I omadini poznati jutjuberi, blogeri, vlogeri, influenseri. Šteta za nas je što ne umiju da pođone cipele, poprave slavinu ili zalijepe pločice.

(BN) Foto: BN

CATEGORIES
Share This