Vrhovni sud RS odbio Dodikovu tužbu u vezi teksta da porodica Dodik ima stan u Moskvi

Vrhovni sud RS odbio Dodikovu tužbu u vezi teksta da porodica Dodik ima stan u Moskvi

Odbačenu tužbu je podnio Milorad Dodik. Riječ je o tužbi u vezi teksta „Pogledajte dom porodice Dodik u Moskvi“, koji je objavio Nebojša Vukanović, a koji je prenijela i BN televizija.

Vrhovni sud Republike Srpske odbio je reviziju presude Osnovnog i Okružnog suda u Banjaluci u kojoj je potvrđeno da Nebojša Vukanović i BN TV koja je prenijela njegov tekst „Pogledajte dom porodice Dodik u Moskvi“ nisu krivi.

Odbačenu tužbu je podnio Milorad Dodik.

Radi se o tekstu Nebojše Vukanovića, koji je 15. marta 2020. godine prenijela BN televizija, nastalom tokom njegovog boraka u Moskvi, gdje se, kako je tvrdio, slikao ispred zgrade u kojoj porodica Dodik ima stan.

U obrazloženju Vrhovnog suda Republike Srpske stoji da revizija tužioca (Milorad Dodik iz Laktaša) se odbija te se isti obavezuje da tuženom Nebojši Vukanoviću isplati troškove u iznosu 400 KM, a tuženoj RTV BN isplati troškove u iznosu 1.388 KM.

„Po ocjeni ovog suda, sporno izražavanje prvotuženog predstavlja njegov zaključak da Igor Dodik ima stan u Moskvi i to ukoliko su tačni podaci sa bankarskih računa u Sberbanci u Rusiji, a koji su ranije objavljeni.

U svom izražavanju ne navodi da je državnim novcem kupljena nekretnina u Moskvi.

Prvotuženi u završnom izlaganju ističe da on smatra da je njegovo izražavanje razumno i osnovano, jer je po njegovim saznanjima Igor Dodik vlasnik firme „Fruiteco“ koja se bavi uzgojem voća i izvozom u Rusiju i ima milionske prihode, te da nije isključeno da je ta firma kupila stan u Moskvi, kao i da je sam Milorad Dodik priznao da je njegov sin konsultant u firmi „Prointer” koja je imala preko 150 miliona maraka prihoda u zadnje tri godine.

Ovaj sud, uzimajući u obzir navedeno, zaključuje da je izražavanje prvotuženog bilo razumno i osnovano, a ne zlonamjerno, niti je iznesno u cilju stvaranja lažne slike o tužiocu i njegovoj porodici da su državnim novcem obezbjedili luksuz i prestiž“, navodi se u obrazloženju.

Nakon predhodne odluke Osnovnog i Okružnog suda u Banjaluci, a sada i Vrhovnog suda Republike Srpske jedini pravni lijek koji ostaje Dodiku je Ustavni sud BiH, a koji on inače ne priznaje.

Da li će ostati dosledan ili će možda iskoristiti i ovaj poslednji pravni lijek ostaje da se vidi!?

Podsjećamo na dio teksta koji je Vukanović objavio, a za koji je Vrhovni sud Republike Srpske naveo da nije zlonamjeran:

“ Tragom adrese, informacije i podataka sa bankarskog računa Igora Dodika u ruskoj Sber banci, na kome se nalazi nešto više od 17 miliona maraka, a koji su domaći mediji objavili u oktobru 2018., tokom prošlogodišnjeg boravka u Moskvi obišao sam dom porodice Dodik u najelitnijem zapadnom dijelu Moskve.

Dom i adresa boravka Igora Dodika u Moskvi nalazi se u ulici Nežinskaja, dom 1, Kvart 4, red 1, u zapadnom dijelu Moskve, u blizini novog tržnog centra i metro-stanice! Zlu ne trebalo, ali očito da Dodik ima gdje da se skloni i uživa kad izgubi vlast, i da se zbog toga na vrijeme skućio u Moskvi, naravno u svom stilu, skromno i podvižnički“, napisao je na svom blogu Nebojša Vukanović, tada poslanik u Klubu SDS-a u Narodnoj skupštini RS.

(BN) Foto: BN
CATEGORIES
Share This