Veliki Vidovdanski sabor Srba iz Srbije, Republike Srpske i rasejanja na planini Bobiji, kod Ljubovije – Tanka je linija između litijuma i litija

Veliki Vidovdanski sabor Srba iz Srbije, Republike Srpske i rasejanja na planini Bobiji, kod Ljubovije – Tanka je linija između litijuma i litija

Na vrhu planine Bobije, kod Ljubovije, rijeke ljudi iz svih krajeva Srbije, Republike Srpske i rasejanja, među kojima je bilo mnogo mladih, učestvujući na Vidovdanskom saboru, ispred hrama posvećenog Svetom velikomučeniku Lazaru koju je podigao srpski junak i vitez pukovnik Dragoslav Račić, komandant Cersko-majevičkog odreda, koji je sazvao predsjednik Boračke organizacije Srbije i RS, narodni poslanik, junak iz minulih ratova i vojvoda, Igor Braunović.

Jedna od poruka je da je „linija od litijuma do litija kratka i da paze šta rade“!

Braunović je okupljenom narodu čestitao veliki srpski dan i praznik, ispred crkve koju je, kako kaže, velikomučeniku podigao velikomučenik prije više od 80 ljeta.Hram je, kako je rekao, urađen bez ijednog eksera, „jer ih je, vjerovatno legendarni vojskovođa i rodoljub Račić, ostavio za sopstveno raspeće“.I, na žalost dogodilo se njegovo raspeće pred kojom vijekovima stoji naš narod, ali, kao slobodarski uvijek je nepremostiva brana i za najveće osvajače. I, to nam je velika opomena i poruka.

-Tradicionalno se sabiramo, ovdje, na ovom vrhu, sa kog se vide svi vrhovi -kazao je Braunović. -Na ovaj dan odbacujemo bijele štapove i pomolimo se svetome Vidu da nam kaže šta dalje.Vijekovi prolaze, a ne mijenja se ništa, jer ne staju ataci na naš narod i našu otadžbinu. Jedino kako možemo da im se suprostavimo jeste ovako-da svi budemo udruženi na jednom ovakvom mjestu. Ovo je rijetko slobodarsko mjesto.

Braunović je pozdravio borce, iz RS i Srbije, svoje saborce iz Prizrena, predstavnike rodoljubivih udruženja i pokreta, sveštenstvo i monaštvo SPC…

Braunović je poručio da oni iz fotelja, koji nisu osjetili rat, neće moći da ponižavaju i vređaju „nas borce koji smo branili Srbije“.

Ovo je dan kada Srbi pjevaju i plaču – rekao je Braunović.

– Prošlo je više od šest vijekova, a bol nije prošla i borba nije prošla. I danas vodimo iste bitke i kako nam je suđeno vodićemo ih dok smo živi. Moramo vjerovati u pravdu Božju i carstvo nebesko. Moramo vjerovati da je Srbija večna dok su joj deca vjerna.

ISTOK

CATEGORIES
Share This