Tokom prošle godine u BiH je oduzeto 269 kg kokaina, čija je vrijednost 30 miliona evra

Tokom prošle godine u BiH je oduzeto 269 kg kokaina, čija je vrijednost 30 miliona evra

Agencija za istrage i zaštitu BiH, Sipa, oduzela je u prošloj godini 269 kilograma kokaina, čija je tržišna vrijednost procijenjena na 30 miliona evra, rekao je zamjenik direktora Sipe Zoran Galić.

Galić je rekao da je droga u BiH dolazila iz Južne Amerike i da je vještačenjem utvrđeno da je kokain visoke čistoće.

On je naveo da je Sipa u prethodnom periodu provela 27 istraga vezanih za finansijski kriminal i korupciju. – Neke od značajnijih akcija su Profit, Karantin, Konak, Rudnik, As, Trik, Dijamant, Magnet – rekao je Galić. On je naglasio da se velika pažnja posvećuje i borbi protiv terorizma, koji predstavlja jedan od najvećih bezbjednosnih izazova današnjice.

Ukazao je na dobru saradnju Sipe sa svim policijskim tijelima u BiH, Ministarstvom bezbjednosti u Savjetu ministara, tužilaštvima i sudovima, te drugim nadležnim tijelima.

– Moram istaći da je posebno značajna saradnja ostvarena sa Evropolom i drugim međunardonim partnerima u obliku razmjene informacija i ustupljenih podataka kada je riječ o aplikacijama Skaj i Anom, što je doprinijelo intenziviranju operativno-istražnih radnji Sipe -, rekao je Galić za “Večernji list”, izdanje za BiH.

Govoreći o očekivanjima formiranja radne grupe “Zebra”, Galić je ocijenio da će to mnogo dopriniejti u sprečavanju krijumčarenja i trgovine ljudima, te da će lakše biti doći do organizatora kriminalnih udruženja, piše Bl portal.On je napomenuo da će operativna radna grupa “Zebra” okupiti policijske stručnjake iz Hrvatske, Slovenije, BiH, NJemačke i Rumunije.

Bl portal

CATEGORIES
Share This