Sindikat: Minimalac od 1000 KM teško ostvariv

Sindikat: Minimalac od 1000 KM teško ostvariv

„Mi znamo da u ovom momentu to nije moguće iz jednog koraka, ali da se najniža plata mora povećati značajno. Mora biti tu negdje minimalno između Srbije i Federacije iako mi u ovom trenutku ne možemo da ostvarimo tu famoznu cifru od 1000 KM…“

U Savezu sindikata Republike Srpske su stava da je neophodno da plata raste i da ide ka tome da dostigne nivo od 1000 maraka. Uticaj inflacije sve je više vidljiv i sa 700 maraka ne može mnogo toga da se obezbijedi, kažu i dodaju da pi povećanje plate zadržalo radnike u Srpskoj.

„Naš zahtjev je da najniža plata iznosi troškovi prehrane u sindikalnoj potrošačkoj korpi za četvoročlanu porodicu. To je čak i iznad 1000 – 1100 KM. Mi znamo da u ovom momentu to nije moguće iz jednog koraka, ali da se najniža plata mora povećati značajno. Mora biti tu negdje minimalno između Srbije i Federacije iako mi u ovom trenutku ne možemo da ostvarimo tu famoznu cifru od 1000 KM“, istakao je nedavno generalni sekretar Saveza Sindikata Republike Srpske Goran Stanković.

Podsjetimo da je prvo Vlada u Federaciji BiH najavila da će u tom entitetu minimalna plata biti 1000 KM od 1. januara, nakon čega se oglasio i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavljujući da će u Republici Srpskoj minimalac biti 1050 KM.

(BN) Foto: SSRS

CATEGORIES
Share This