Brisel danas razmatra: Hoće li BiH dobiti zeleno svjetlo?

Brisel danas razmatra: Hoće li BiH dobiti zeleno svjetlo?

Kolegijum evropskih komesara na današnjoj sjednici trebao bi razmatrati izvještaje o napretku zemalja kandidata za EU kao i eventualnom Paketu proširenja u koji bi mogla biti uključena i Bosna i Hercegovina.

Kako je naglašeno, kolegij komesara raspravljaće o izvještajima o napretku u zemljama Zapadnog Balkana, ali i Turske, Ukrajine, Moldavije i Gruzije.

Naravno, najveću pažnju javnosti „ukrala“ je Bosna i Hercegovina, a mnogi se nadaju kako će današnji sastanak komesara ujedno biti i zeleno svjetlo za državu ka nastavku evropskog puta.

Međutim, ono što treba napomenuti jeste da unutar Evropske unije ne vlada podjednako dobro raspoloženje kada je riječ o otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom.

Iako će pristupni pregovori gotovo pa sigurno biti otvoreni za Ukrajinu i Moldaviju, za sada su mnogi zvaničnici „rezervisani“ kada je riječ o sličnom procesu za države Zapadnog Balkana, a naročito Bosnu i Hercegovinu.

Podsjetimo, Bosna i Hercegovina je u decembru 2022. godine dobila status kandidata te je naglašeno kako se na tom putu mora ispuniti nekoliko važnih uslova kao i usvajanje tzv. evropskih zakona.

(Klix)

CATEGORIES
Share This