„Sin Božji je došao u svijet zbog svakog čovjeka“ Patrijah Porfirije poručio da mir dolazi kada se za njega opredjeljujemo

„Sin Božji je došao u svijet zbog svakog čovjeka“ Patrijah Porfirije poručio da mir dolazi kada se za njega opredjeljujemo

Patrijarh srpski Porfirije izjavio je danas u Pećkoj patrijaršiji da mir, koji nam je svima potreban, dolazi kao dar Božji onome i onima koji se za taj put opredjeljuju.

Ataj i takav mir podrazumijeva unutrašnji mir, mir sa Bogom koji ne može magijskim putem doći do nas. On je rezultat i naše molitve, i našeg truda da jedni druge razumijemo, da ma koliko ponekad bili različiti, prevaziđemo svaku razliku i budemo blizu jedni drugima. Da budemo otvoreni jedni za druge, da možemo da slušamo i čujemo jedni druge, da razumijemo da smo jedni drugima neophodni i potrebni i pored svih razlika i međusobnih suprotnosti – rekao je patrijarh u govoru u Pečkoj patrijaršiji, gdje se susreo sa Srbima iz Goraždevca.

Dodao je da, kada imamo u sebi to opredjeljenje i takav mir, i kada taj i takav mir investiramo u širi kontekst, onda on može uroditi i mirom na širem planu i kontekstu.

– Mir i u sebi i oko sebe i na širem planu se ne može postići ako mi sijemo iz sebe nemir, ako investiramo nemir. Nemir nikada ne može proizvesti mir. Ma koliko ponekad neko mislio i pokušavao da sijući nemir ostvari svoj cilj tako što će sijući nemir nasilno postići mir. Možda na trenutak to i realizuje, ali svako sijanje, investiranje nemira sa željom da se postigne mir, makar on na izgled i privremeno bio postignut, to je samo novi plod, novo sjeme za novi ciklus nemira – poručio je Porfirije.

Kako je rekao, naučila nas je istorija, naši pojedinačni životi i naše pojedinačne staze da mir nije nikada rezultat isključivo i samo naših napora i podviga i da je mir duhovna vrijednost, duhovna kategorija.

– Zato je važno da razumijemo, da prihvatimo, da usvojimo Boga koji se rađa u ljudskom tijelu, dolazi među nas i koji kaže mir svojim darom i čije ime mir, kada to postavimo kao temelj, prije ili kasnije Bog će dati da imamo mir u sebi, u svojim porodicama, sa svojim komšijama, u svome narodu, ali onda biti i snažni i čvrsti i spremni da budemo u miru i sa drugima i drugačijima. I da razumijevajući mi i usvajajući mir budemo oni koji će biti nosioci mira i potpora i inspiracija i drugima da to isto razumiju – rekao je patrijarh.

Naglasio je da smo svi jedan ograničeni vremenski period na zemlji i da u svakom čovjeku teče ista krv. – Svaki čovjek je ikona Božja. Sin Božji je došao u svijet zbog svakog čovjeka, radi svakog čovjeka. I onaj kome je više dato, od njega će se više i tražit – poručio je patrijarh. Dodao je da treba da se molimo Bogu da ono što želimo sebi, Bog da i drugima.

– Ne možemo mi imati mir i biti mirni ako ga ima drugi, onaj koji je pored nas, ali i obrnuto, onaj koji misli da može imati mir i radost i ljepotu života osjećati. A da pored njega budemo mi koji nemamo mira, koji nemamo radosti i koji ne osjećamo ljepotu, ni on na duge staze ne može postići ono što bi želio. Dakle, mir funkcioniše u sistemu spojenih sudova, samo onda kada postoji balans u svakoj tački, u svakom dijelu tog sistema spojenih sudova, samo onda kada postoji ta harmonija i simfonija svako može u najboljoj mogućoj mjeri radovati se onome što mu Gospod daruje – zaključio je patrijarh.

Porfirije je u porti manastira Pećke patrijaršije dočekao stanovnike Goraždevca, najvećeg srpskog sela u Metohiji i njihovoj djeci uručio darove. Oni su došli da pozdrave srpskog patrijarha, a djeca su patrijarhu Porfiriju opjevala nekoliko pjesama, prenosi Telegraf.rs.

CATEGORIES
Share This