Radnici propalog „Unisa“ spremaju tužbu protiv Vlade Srpske

Radnici propalog „Unisa“ spremaju tužbu protiv Vlade Srpske

Bivši radnici propale fabrike cijevi „Unis“ iz Dervente u stečaju spremaju tužbu protiv Vlade Republike Srpske jer ne želi da im uplati više od četiri miliona maraka duga po osnovu doprinosa za PIO, a zbog čega će imati problem kada se budu trebali penzionisati, saznaje portal CAPITAL.

Naime, stečajni upravnik Dragan Danilović podnio je zahtjev za odobrenje sredstava za socijalno zbrinjavanje radnika, ali je od resorne komisije dobio negativan odgovor.

„Ako nema svojine Republike Srpske, odnosno državne svojine tada nema ni osnova da se takva društva rješavaju putem programa, odnosno sredstvima iz budžeta Republike Srpske“, tvrde u ovoj komisiji.

Oni dodaju da je iz evidencije fonda PIO vidljivo da su sve obaveze izmirene od 1998. do 2021. godine, dok se ostatak duga koji iznosi 4,1 miliona KM odnosi na period nakon 2012. godine, odnosno nakon privatizacije.

„S obzirom na navedenu strukturu kapitala i perioda u kome su nastale obaveze, odnosno dugovanja za doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje jasno je da se zahtjev za socijalno zbrinjavanje radnika ovog preduzeća ne može razmatrati jer bi bilo suprotno osnovama programa socijalnog zbrinjavanja radnika“, stoji u odgovoru na zahtjev koji potpisuje predsjednik komisije Ernest Basalo.

Tane Peulić dugogodišnji sindikalac koji dobro poznaje golgotu koju su prošli radnici ovog propalog giganta kaže da je komisija ranije u sličnim situacijama uvijek donosila odluke u korist radnika.

„Tražili smo da se stave u isti položaj kao i svi ostali radnici kojima je ranije kroz stečajne postupke povezan staž. Oni smatraju da to ne treba da plate pa su se radnici dogovorili da se ide na tužbu protiv Vlade RS. Nadam se da će se na sudu dokazati da su radnici u pravu“, kaže Peulić.

Prema njegovim riječima Vlada nije ispoštovala ni zaključak iz 2020. godine kada se obavezala da radnicima sukcesivno uplaćuje doprinose, u momentu kada steknu uslove za penzionisanje.

„Po tom zaključku ostao je dug za desetak radnika koji nije plaćen“, tvrdi Peulić.

Stečajni upravnik „Unisa“ Dragan Danilović kaže za CAPITAL da nije jasno zbog čega je komisija odbila njihov zahtjev s obzirom na to da je većina preduzeća propala na isti način i radnicima tih preduzeća povezan staž dok se „Unisu“ to pravo ne priznaje.

Da apsurd bude veći, dodaje, za 20-ak radnika „Unisa“ Vlada RS je u prethodnim godinama odobrila novac za povezivanje staža.

„Uložio sam žalbu ministru na rješenje Komisije. Ako i njegov odgovor bude negativan, radnicima ostaje da pokrenu tužbu u čemu ću ih podržati. Više od 500 bivših radnika „Unisa“ nema povezan staž“, kazao je Danilović.

Podsjećamo, stečaj u „Unisu“ je nakon dugogodišnje agonije otvoren 2019. godine.

Veći dio imovine prodat je firmi  „Frukta trejd“ koja je bila jedan od najvećih povjerilaca.

(Capital) Foto: Agencije

CATEGORIES
Share This