Radnici minimalac od hiljadu maraka mogu da sanjaju

Radnici minimalac od hiljadu maraka mogu da sanjaju

Kao i svakog decembra od 2018. godine, presudiće Vlada RS.

-Sve je već dogovoreno, a u četvrtak na sjednici Vlade RS biće donesena i formalna odluka – kaže za Srpskainfo ministar rada Danijel Egić.

Da li će radnici na minimlacu konačno dobiti dugo sanjanu hiljadarku? Sve su prilike da neće.

Kako navode izvori Srpskainfo,  minimalac će od Nove godine biti oko 900 maraka, ili kako navodi naš izvor “u rasponu od 850 do 950 KM”.

“Neka se građani strpe”

-Blizu ste, ali ne mogu vam ništa više reći. Neka se građani strpe do četvrtka – kaže ministar Egić.

On tvrdi da su predstavnici Vlade Srpske u Ekonomsko socijalnom savjetu RS bili itekako strpljivi i da su do posljednjeg trenutka čekali da se dva ključna socijalna partnera, poslodavci i dindikati, dogovore.

Ali, oni, kako tvrdi Egić, “nisu pokazali nimalo smisla ni volje za dijalog.”

–  Čak nas optužuju da, kao treći socijalni partner, nemamo nikakav stav i da ne učestvujemo u pregovorima. Imamo mi stav, naš stav je: dogovorite se, ljudi, sve što dogovorite, mi ćemo prihvatiti – kaže Egić.

On podsjeća da su, na prethodne dvije sjednice ESS, poslodavci nudili 750 do 780 KM minimalne neto plate, dok su sindikalci podržavali predlog presjednika RS za 1.050 KM.

Na posljednju, treću sjednicu, poslodavci nisu došli, s obrazloženjem da nemaju s kim pregovarati.

–  Opet je odgovornost morala preuzeti Vlada RS – pooručuje Egić.

“Bezobrazno je optuživati sindikat”

Predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić poručuje da je krajnje nekorektno, čak i bezobrazno, za neuspjeh pregovora optuživati SS RS, koji već godinama jedini “gura” socijalni dijalog.

-Ružno je što se pravi tolika fama, što Vlada RS, kojoj je po zakonu obaveza da donese odluku o visini minimalne plate, kuka nad svojom sudbinom– kaže Ranka Mišić.

Dodaje da je, ustvari, u pitanju sudbina desetina hiljada radnika, koji sada strijepe i isčekuju da vide šta će sutra biti s njima.

–Predsjednik Republike obećao minimalac od 1.050 KM, poslodavci ne daju, nude ponižavajuće plate i prijete im otkazima, a ljudi ne znaju šta da rade: da li da ostanu u RS ili da pakuju kofere – kaže Mišićeva.

Ona kaže da je jasno zašto radnici odlaze, ako se zna da skoro 47 odsto zaposlenih u RS ne može “dobaciti” ni do 1.000 KM neto plate.

-I iz Unije poslodavaca RS optužuju sindikat za neuspjeh pregovora, iako smo mi, crno na bijelo dokazali da je realno da minimalac bude povećan za 50 odsto, ako je za 50 odsto poskupio i hljeb i ulje i druge namirnice. Ali, poslodavci su se rugali našim argumentima i davali ponižavajuće ponude – kaže Ranka Mišić.

“Privatnicima 1,4 milijarde KM naših para”

Ona podsjeća da je u posljednje četiri godine, iz budžeta Srpske Vlada “privatnicima dala skoro 1,4 milijarde maraka naših para”, kako bi oni očuvali i unaprijedili poslovanje i poboljšali uslove rada u svojim fabrikama.

– A šta smo dobili za uzvrat? Samo ponižavajuće ponude i izbjegavanje istinskog dijaloga – kaže Mišićeva.

Predsjednik Unije poslodavaca RS Saša Trivić odgovara da nije dijalog “isticanje nerealnih zahteva i insisitiranje da oni budu prihvaćeni”.

(Srpskainfo) Foto:BN

CATEGORIES
Share This