Preminuo čovjek koji je proglasio raspad  Jugoslavije

Preminuo čovjek koji je proglasio raspad  Jugoslavije

U 95. godini preminuo je Robert Badinter, francuski pravnik i političar, javlja „Le Monde“.

Badinter, bivši socijalistički francuski ministar spoljnih poslova, rođen je 1928. u Parizu. Bio je i profesor prava na Sorboni, predsjednik francuskog Ustavnog vijeća i senator francuske Nacionalne skupštine.

U svojoj dugogodišnjoj pravničkoj i političkoj karijeri ponajviše se zalagao za ukidanje smrtne kazne u Francuskoj, u čemu je 1981. i uspio. Bio je i predani borac za dekriminalizaciju homoseksualnosti.

Badinter je predsjedavao Arbitražnom komisijom Mirovne konferencije o Jugoslaviji, koja je 1991. zaključila da je SFRJ u procesu raspada, na temelju čega su 15. januara 1992. države Еvropske ekonomske zajednice (ЕЕZ) priznale državnu nezavisnost Hrvatske i Slovenije u postojećim granicama.

Arbitražna komisija u okviru Mirovne konferencije o Jugoslaviji, poznatija kao Badinterova komisija, bila je arbitražna komisija koju je ustanovilo Vijeće ministara Еvropske ekonomske zajednice (ЕЕZ) 27. avgusta 1991. godine, a čiji je zadatak bio da rješavanjem spornih pravnih pitanja pospješi mirno rješavanje krize u bivšoj Jugoslaviji.

Robert Badinter imenovan je predsjednikom petočlane komisije koju su činili predsjednici ustavnih sudova iz država članica ЕЕZ-a, prenosi „Jutarnji list“.

Prema mišljenju komisije, u zaključku donesenom 29.11.1991., SFRJ se raspala, a granice između bivših federativnih jedinica uzete su kao državne granice novonastalih zemalja, prenose mediji.

(Nezavisne) Foto: Screenshot/Youtube

CATEGORIES
Share This