Predlagač zakona prekršio ustavom zagarantovana prava građana

Predlagač zakona prekršio ustavom zagarantovana prava građana

Vlada Republike Srpske (RS) je u hitnu skupštinsku proceduru poslala Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske, čime uvodi klevetu u krivično zakonodavstvo i time neposredno ugrožava ionako upitnu medijsku slobodu i pravo na slobodu izražavanja. Nacrt zakona, nastao je u tajnosti i izvan institucija, bez konsultacija sa stručnom javnošću i medijima.

Ovo je navedeno u analizi Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane.

Dalje se navodi da je Vlada po nalogu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika (SNSD) započela obračun sa neistomišljenicima i kritičarima vlasti, jer predloženi Nacrt zakona propisuju ogromne kazne za klevetu, bez javne rasprave i konsultacija sa predstavnicima medija i javnosti.

„Radi se o kriminalizaciji klevete i uvođenju enormnih novčanih kazni za povredu časti i ugleda u Republici Srpskoj čak u visini i do 60.000 EUR i time su najviše pogođeni novinari i mediji. Na ovakav način je izbjegnuto neposredno propisivanje zatvorske kazne. Ustavom Republike Srpske građanima je garantirano, da imaju pravo da javno iznose mišljenje o radu državnih i drugih organa i organizacija, da im podnose predstavke, peticije i prijedloge i da na njih dobiju odgovor. Cilj sankcioniranja ne smije biti bogaćenje ili osiromašivanje pojedinaca nego prvenstveno satisfakcija“, kaže se u analizi.

Jasno je, da je predlagač zakona prekršio ustavom zagarantovana prava građana, te da Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske nije izrađen u skladu sa pravilima zbog čega se ne može uputiti u parlamentarnu proceduru donošenja, i neophodno je da se vrati predlagaču.

Podsjeća se da je pitanje klevete već uređeno Zakonom o zaštiti od klevete Republike Srpske.

„Postavlja se pitanje zašto je vlastima u Republici Srpskoj kriminaliziranje klevete pitanje, koje je dobilo status hitnosti i prioriteta“, stoji u analizi IFIMES-a i dodaje da analitičari smatraju, da je važno sačuvati nezavisno i slobodno novinarstvo, kao i slobodu govora, jer je BiH danas jedna od najkorumpiranijih zemalja Evrope i svijeta, čije je pravosuđe pod snažnim utjecajem politike.

„Milorad Dodik je političar, koji je u sumnjivim okolnostima, koje se povezuju sa izbornom krađom i prevarom izabran na poziciju predsjednika Republike Srpske uz pomoć dijela međunarodne zajednice, koji je preko Centralne izborne komisije BiH legalizovao izbornu krađu. Milorad Dodik je u evropskom mjerilu lider u uvredama i klevetama, koji zbog toga nikada do sada nije bio sankcionisan“,

Ovo je za autore analize, definitivan znak „Putinizacije RS“ i korak u pravcu dalje destabilizacije Bosne i Hercegovine.

„Milorad Dodik uvlači entitet Republika Srpska i BiH u francusko-njemački plan za normalizaciju odnosa i završnicu dijaloga između Srbije i Kosova i time stvara ambijent, da Kosovo postane sukcesor Dejtonskog mirovnog sporazuma o čemu već razmišljaju vlasti u Prištini. Crna Gora se odrekla prava na Dejytonski mirovni sporazum u korist Srbije, a sada tu ulogu namjerava preuzeti Kosovo“, stoji u dijelu analize nazvana „Dodikova kriminalizacija klevete“.

(BN) Foto:Schreenshot

CATEGORIES
Share This