Pandurević: U dva slučaja preglasani članovi iz RS

Pandurević: U dva slučaja preglasani članovi iz RS

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas da su prijedlozi zakona o udruženjima BiH i zakona o besplatnoj pravnoj pomoći usklađeni sa Ustavom i pravnim sistemom BiH, a u oba slučaja preglasani su članovi Komisije iz Republike Srpske, koji su bili protiv, prenose agencije.

Član Komisije, poslanik SDS-a Aleksandra Pandurević pojasnila je da su članovi Komisije iz Republike Srpske glasali protiv, jer je nedefinisan pojam stranih udruženja.- Pod stranim udruženjima smatraju se ona čiji je sjedište van BiH. Nedefinisana su udruženja čije je sjedište u BiH, a finansiraju se stranim donacijama. Mi iz SDS-a smatramo da treba primijeniti rješenje iz zakonodavstva SAD, gdje postoji zakon o registru stranih agenata.

To su udruženja koja se finansiraju stranim donacijama. To je nedavno učinjeno i u Rusiji – pojasnila je Pandurevićeva.

Prema njenim riječima, ne može se dozvoliti da neko radi protiv građana BiH, podriva njeno uređenje krijući se iza građanskih interesa, a primajući pri tome donacije od stranih vlada.

– Sve nevladine organizacije koje se finansiraju iz donacija i grantova iz inostranstva treba da na svoje sajtove i publikacije koje izdaju stave upozorenje da su organizacije koje rade kao inostrani agent. Ministarstvo pravde treba da objavi registar tih organizacija, ko ih finansira – rekla je Pandurevićeva.

Prema njenom mišljenju, prijedlog ovog zakona je i neustavan, jer to pitanje nije u nadležnosti BiH, već entiteta.

Članovi Komisije iz Republike Srpske preglasani su i prilikom donošenja odluke da je Prijedlog zakona o besplatnoj pravnoj pomoći usklađen sa ustavom i pravnim sistemom BiH, jer nisu prihvaćene njihove sugestije.

– Riječ je o nadležnosti entiteta, a da bi nadležnosti bile prenesene neophodno je ispoštovati Ustav BiH u kojem se kaže da dodatne nadležnosti BiH može da preuzme pod uslovom da se dogovore entiteti. Ovdje nemamo ispoštovanu proceduru – pojasnila je Pandurevićeva.

Ona ističe da je na nivou BiH moguće donijeti zakon o besplatnoj pravnoj pomoći u postupcima pred organima BiH, a to su Sud BiH i organi uprave na nivou BiH.

– Ne može se sa nivoa BiH uređivati besplatna pravna pomoć u Republici Srpskoj, što se pokušava ovim zakonom. Republika Srpska već ima zakon o besplatnoj pravnoj pomoći. Nažalost, ovakvo pitanje, koje ima i humanitarni karakter, neki u Federaciji BiH pokušavaju da zloupotrijebe da bi Srpskoj oduzeli još jednu nadležnost – upozorila je Pandurevićeva.

(Glas Srpske)

CATEGORIES
Share This